Facebook beszélgetés – archívum 2021.09.08. [közzétéve: 2021.12.03.]

Az eredeti párbeszéd, hozzászólás formájában itt olvasható: GAL Vitamin – bejegyzések | Facebook Kizárólag az itt található üzenetünk részeként érdemes értelmezni: GAL Vitamin – bejegyzések | Facebook

Szabolcs: Ha már így adódott szeretnék néhány olyan kérdést feltenni, amit bármely vásárló is jogosan feltehet. Ezek megválaszolása legyen ugyanúgy nyílt, mindenki számára elérhető a honlapodon, elvégre sokkal hitelesebb, ha a fejlesztő-tulajdonos válaszol, mintha én csinálnék róluk videót.
1. Ki a célcsoportja a GAL Multivitaminnak és a GAL Multivitamin+ -nak? Miben tér el a két termék, és a csomagolásokon feltűntetett információk alapján, mi segíti a vásárlók döntését, hogy egyiket vagy másikat vásárolják meg? Szakmai véleményed szerint a GAL Multivitaminra (ez a kistestvére a Multivitamin+ -nak) miért van egyáltalán szükség (fogyasztói szempontból)?
Bence: Ezt később, a Mg-ra vonatkozó kérdésednél fejtem ki, lásd lejjebb tehát…

Szabolcs: 2. Helyes volt a meglátásod, hogy az Orgens nevű cég szélhámos módon folsavval dúsítja a növényi kivonatait. Emiatt a Yiya-ra nyomást gyakoroltál (és nem megkérted!) a B-vitaminja esetében, hogy ezen változtasson. Nekem elismerted, hogy ti ugyanezeket a folsavval dúsított növényi kivonatokat használjátok a multivitaminjaitokban (és nálatok ez bio növényi folátként tűnik fel). Amit a Yiya termék esetében kifogástál, miért került bele a GAL Multivitaminokba (mindegyikbe)?
Bence: Tévedés vagy direkt hamis állítás ez a részedről? Nem használjuk és soha nem is használtuk a Orgens (Orgenetics) citromhéj-kivonatát mint folátot. Az egyik kiszemelt alapanyag volt sok évvel ezelőtt, a multijaink tervezésekor, de mint minden alapanyagunknak, a termékünkbe való integrálás előtt alaposan utánajártunk (analitikai módszer fejlesztésével bíztunk meg egy neves labort, és analizáltattuk velük, aminek eredményeként kiderült, amit felidézel, hogy folsav volt benne). Egyből kizártuk, soha nem került alkalmazásra. Kizárólag metil-folátot tartalmaz a termékünk.

Szabolcs: 3. A GAL Multivitaminokban mennyi bio kivonat van összesen? Az alkalmazott koncentráció szakmai véleményed szerint mennyire hatékony?
Bence: Ahol van értelme a bio-kivonatoknak, ott sokat, ahol nincs, ott csak keveset tartalmaz. Pl. a mustármag-kivonatból 20 mcg szelént tartalmaz jelenleg a multink, 100 mcg-ot pedig szelénes élesztőből. Ennek oka, hogy a mustármag a szelént főleg szeleno-glutation és szeleno-cisztein formában tartalmazza, így ennek van értelme. Alapvetően 100%-ban ebből a formából terveztem, de mivel az analitika nem tudta igazolni a formát (de nem úgy, mint a citromhéj-kivonat esetében, ahol cáfolta, hanem igazolni nem tudta csupán, mivel a módszer tökéletlen az egyértelmű megállapításra), ezért a biztosra mentem, és mivel az szelénes élesztő a legjobb az engedélyezett formák közül, arra alapoztam inkább a termék szeléntartalmát. A mustármag-kivonat potenciálisan sokkal jobb lehet a szelénes élesztőnél, mivel az a benne lévő szelén nagyját szeleno-metionin formában tartalmazza, és a korábban említett legjobb formáit csak kis mértékben. Azonban fenntartom a gyanúját annak, hogy a benne lévő szelén esetleg lebomlott a kivonatolás során kevésbé jó formára, miközben az analitika nem tudja egyértelműen megerősíteni az ellenkezőjét. Emiatt a termékünkben a szelén 1:5 arányban van mustármag-kivonatból és szelénes élesztőből. Ennek, úgy vélem, nem lehet hátránya, mivel a szelénes élesztőből 100 mcg szelén elegendő, a további 20 mcg szelén a mustármagból, ha nem a vélt legjobb formában lenne jelen, akkor sem probléma, míg ha a mustármagra jellemző már említett, legjobb formáiban tartalmazná a szelént, akkor annak előnye lenne. Ez tehát a logika mögötte.
 
Barnamoszatból a termékünkben lévő jód 11%-a van, azaz 25 mcg, a többi kálium-jodidból, amit egyébként jobb formának tartok… Hogy miért, ahhoz kapcsolódóan itt nem szeretnék lelőni egy innovációt, amiről nemsokára majd talán Te is tudomást szerzel… (2-3 hónap, és láthatod majd, ha figyelemmel kísérsz minket, hogy mire gondolok…)
A többi vitamin/ásvány esetében, ahol forrásként bio növényi kivonat is fel van tüntetve, az csak kis arányban származik azokból, változó, 1-2 % jellemzően csupán, azonban ennek oka pontosan az, amit Te magad fogalmaztál meg, hogy miért van jelen a termékeitekben a Fitomátrix, másolom ide:
„Biológiai komplexitásának köszönhetően, akkor igazán hatékony egy-egy mikrotápanyag, ha minden olyan komponense jelen van, amivel a természetben is egy egységes komplexet alkot. Ezért tartjuk fontosnak, hogy akár a szintetikus úton előállított mikrotápanyagok mellett ott legyen az a mátrix, amely a hatóanyagot stabilizálni tudja és így a hatékonyságot is képes megsokszorozni. Ezért a WTN Multivitamin olyan növényi kivonatokat is tartalmaz, amelyek ezt a természetes mátrixot biztosítják, ezáltal is megnövelve az adott mikrotápanyag biohasznosulását. Mi ezt a megoldást hívjuk WTN Fitomátrix™-nak.”
Én ezt ugyan kissé ezotériába hajló megközelítésnek látom, tudományosnak semmiképpen, de nem zárom ki, és amíg ez nem teszi drágábba a terméket, csak pár forinttal, addig látom értelmét alkalmazni. Ha viszont ez a bizonytalan hatású megoldás egy termék árát jelentősen emelné, akkor nem alkalmaznám. Annyit használunk csak tehát, ami még nem drágítja meg, így hátránya nincs ennek a megoldásnak, de esetleges előnye talán van.
 
Szabolcs: 4. A GAL Multivitaminban és a Multivitamin+ -ban mi a piridoxin HCl, a piridoxál-5′-foszfát és a bio növényi kivonatból származó B6-vitamin pontos koncentrációja? Szakmai véleményed szerint milyen biológiai előnyöket hordoz a fogyasztók számára az, hogy ilyen formákban vannak benne a B6-vitaminok, illetve az alkalmazott koncentrációk / arányok és molekulaformák (szintén biológiailag) milyen előnyöket adnak a fogyasztóknak?
Bence: Légy türelemmel, kérlek; pár hét múlva a B6-vitaminhoz érek a sorozatomban, amit Te ihlettél. Ekkor olvashatod majd a részletes válaszomat. (Ez az írás már megszületett, itt olvasható: 5. jegyzet: B6-vitamin – Szabó Gál Bence – webinárium (szabogalbence.hu))
 
Szabolcs: 5. Egyetértünk abban, hogy a tokoferolok és a tokotrienolok nagyon hasznosak biológiailag. Az izolált alfa-tokoferol pedig semmiképpen sem előnyös. A GAL Multivitaminoknál nem derül ki pontosan, hogy melyikből mennyi van benne. Ha egy vásárló megkérdezi, hogy ti milyen koncentrációban használjátok ezeket a multivitaminotokban (mennyi külön-külön az alfa tokoferol, béta tokoferol …. alfa tokotrienol stb), akkor mi a válasz?
Bence: Meg szokták kérdezni, és válaszolunk is rá mindig, ugyanakkor amúgy fel van tüntetve, ami számít. A benne lévő tokoferolok min. 30%-a gamma-tokoferolból származik, ez rá van írva. Ez a lényeg ugyanis. Tokotrienolból a hatásos mennyiség klinikai vizsgálatokban 100 mg felett kezdődik, amiből következően az 1 havi adag önmagában is kb. 10 ezer Ft lenne, tehát nincs értelme a terméket tokotrienolokkal nagyon megdrágítani, amik amúgy a táplálkozásban is csak jó ha pár mg-os mennyiségben vannak jelen. Mi 5-10 mg közti mennyiséget használunk belőlük összesen a napi adagban, a pálma tokotrienol-arányok pedig ismertek (kb. 20-35% alfa-, 2-6% béta-, 40-60% gamma- és 5-20% delta-tokotrienol), a pálmagyümölcs-kivonatot pedig jelöljük. Az alfa-tokoferol a termék tokoferoltartalmának 50%-át adja (45-55% közt változhat). A maradék a béta+delta tokoferol (10-20% kb), változó. Természetes táplálkozás mellett a tokoferolok legalább 50%-a származik alfa-tokoferolból jellemzően, és kb. 20%-a gamma-tokoferolból illetve 1% alatt tokotrienolokból. A tokoferolok és tokotrienolok pontos arányát azért sem tüntetjük fel, mert az alapanyagok változóak, van egy specifikációjuk, ami viszont bizonyos intervallumok közt mozog tételenként, mivel természetes növények kivonatáról van szó, és így nem teljesen fix, de szerintem ez neked sem új… Nem szeretünk túl izolált hatóanyagokat használni, amikor természetesebb formában is elérhető…
Egy pár mondat arról, hogy „miért bújtatjuk az összetevőket”. Annak oka, hogy nem részletezzük a pontos arányokat, a szabadon mozgás, azaz a bármikor eszközölhető fejlesztés a termék javítása érdekében, amennyiben új evidenciák megjelenése pontosítaná az eddigieket. Ez így elsőre, ha valaki olvassa, talán nem érthető, ezért nekik kifejtem: A termékek doboza/címkéje jelölésének mindig összhangban kell lennie a tartalommal, nyilván. Ennek a gyártás során van jelentősége, mert a címke/doboz szövege tartalmának változtatása nem lehetséges bármikor, és a módosított dobozok/szövegek átírása időbe telik + az eredeti címkék és dobozok sorsa a kidobás, vagy ha nem, akkor addig kellene az azokon szereplő összetétellel gyártani egy-egy terméket, amíg el nem fogynak. Ezenfelül a notifikáló hivatal felé is be kell jelenteni a legkisebb eltérést is, ami specifikálva van az OGYÉI által előírt bejelentőlapon. Dióhéjban… Na de írok két példát arra, hogy ez miért is lényeges a gyakorlatban, és miért nem csak a mi életünket könnyíti meg, miért ez szolgálja a vásárlók javát is:
Amikor megjelentünk a multikkal, lassan 3 éve, akkor még nem voltak egyértelműek az evidenciák arra vonatkozóan, hogy a preformált A-vitamin (retinol) hátráltathatja-e a D3-vitamin hasznosulását/hatását vagy éppen hogy fokozza, és emiatt biztosra mentünk: A 4000 NE D3 mellé 2500 NE retinolt (retinil-palmitátot) tettünk a termék napi adagjába + 2500 NE A-vitamin ekvivalenciányi vörös pálmagyümölcs-kivonatból származó kevert-karotinoidot. Jelölve 5000 NE A-vitamin van, nem specifikálva, hogy ebből mennyi retinolból, és mennyi karotinoidokból. 2020-ra azonban egyértelmű evidenciák születtek (Az első humán klinikai vizsgálat, ami kétséget kizáróan igazolta, hogy kiegészíteni is 1:1 arányban érdemes, mert így biztosan fokozza a retinol a D3 hasznosulását és hatását, méghozzá jelentősen… Konkrétan 2x jobban javult/nőtt a D-vitamin státusz azoknál, akik 1:1 arányban szedték a meglehetősen nagy dózisú D3-at és A-t, mint akik csak D3-at szedtek. De erről majd lesz szó pár hét múlva, a sorozat tagjaként…). Emiatt hát egyből átállítottuk a gyártást a korábbi 2500+2500 helyett 4000 NE retinol + 1000 NE karotinoidra, hogy a retinol 1:1 arányba legyen a D3-mal. Ha a címkéinken és dobozainkon pontosan lett volna feltüntetve a 2500+2500 NE, akkor hónapokba vagy akár fél évbe is telhetett volna az átállás, illetve sok dobozt/címkét is ki kellett volna dobni, ami értelmetlen pazarlás. Egy másik példa: A mustármagból és élesztőből származó szelén tartalom pontos jelölése: Amint egyértelműen bebizonyosodik, hogy a mustármag-kivonatunkban lévő szelén jobb, mint a szelénes élesztőben lévő, lecseréljük a benne lévő szelén nagyját, úgy 90%-át mustármag-kivonatból származó szelénre. Addig viszont a biztosra megyünk, és 1:5 arányban alkalmazzuk őket (a mustármagból származó szelén a kevesebb addig). De erről a multivitaminunk kérdőre vonásánál is írok bővebben. Az átállás itt is időbe telne. Hasonló a helyzet a B6-nál és így tovább… Ez tehát nem a formák elrejtése, az azokkal való sunyítás, hanem egy, a törvényi és gyártási keretek közti szabadabb mozgás előfeltétele, ami pont a vásárlók számára előnyös. Abban azonban, belegondolva, igazad van, hogy a termék honlapunkon olvasható ismertetőjébe, ahol elfér és bármikor módosítható, érdemes lenne mindig pontosan odaírnunk az aktuális állapotot, ott úgyis elfér bőven, nem úgy, mint a címkén, s dobozon.
Éppen ez a másik oka, hogy egyes összetevők nincsenek kibontva (pl. a tokoferolok és tokotrienolok, ha ki lennének bontva, nem férnének el a hatóanyagtáblázatban, már így is alig sikerült a törvény által megkövetelt minimális betűméretet tartva belezsúfolnunk mindent, pedig direkt speciális, kinyitható dobozt csináltattunk, hogy minél több ráférjen…). Mindazonáltal ezt a javaslatodat megköszönöm, és a honlapunkon a közeljövőben ezek fel lesznek pontosan tüntetve, hiszen azon bármikor lehet változtatni, nem hátráltatná a termék minőségének bármikor történő tovább javítását, természetesen a törvényi előírásoknak is mindvégig megfelelve.
 
Szabolcs: 6. A GAL multivitaminokban az aszkorbinsavnak és a bio egres kivonatnak mi a koncentrációja? Szakmai véleményed szerint a bio egres kivonat mennyire hatékony az általad alkalmazott koncentrációban?
Bence: A jelenleg fellelhető szakirodalom nagy konszenzussal állítja sok humán vizsgálat alapján is, hogy semmivel sem hatékonyabb a C-vitamin az egres-kivonatából, ahogyan semmilyen növényből kivont C-vitamin sem hatékonyabb a sima L-aszkorbinsavnál, sőt inkább ellenkezőleg, de erről szintén lesz majd szó az általad ihletett sorozat részeként hamarosan… Kérlek, légy türelemmel! A termékünkben, ahogy már az egyik előző pontban kifejtettem, csak „WTN fitomátrix mennyiségű” C-vitamin van indiai egres (amla) kivonatként, az általam (pontosabban általad) már kifejtett okokból.
 
Szabolcs: 7. A GAL Multivitaminokban a 225 mcg jódból pontosan mennyi származik bio moszatból? Az általatok alkalmazott koncentrációja a bio moszatnak szerinted mennyire hatékony?
Bence: Lásd korábbi válaszom (25 mcg és amúgy kevésbé jó, mint a sima kálium-jodid és jodát… De erről, mint korábban írtam, hamarosan majd informálódhatsz…)
 
Szabolcs: 8. A magnéziumpótlást az eddigi megnyilvánulásaid szerint te is fontosnak tartod. Mennyire tartod etikusnak, ha egy multivitamin csomagolására nem írják rá, hogy magnézium-mentes, holott tényleg nincs benne magnézium? A vásárlók miből fogják meglátni, hogy nincs benne magnézium?
Bence: No de kérlek, rá van írva, hogy magnézium kiegészítést ajánlunk hozzá… Nem is csak úgy odacsapva, hanem szépen kibontva, jó hosszan, konkrétan ez van ráírva a termékünk dobozára, amit éppen kritizálsz: „Opcionális kiegészítési javaslatunk arra az esetre, ha nem fogyaszt átlagosan napi 2 db tojássárgáját + heti 1-2 alkalommal májat és sósvízi halat/herkentyűt: GAL Omega-3 Eco + GAL Kolin-só. Ha a táplálkozása nem magnéziumdús (nem bővelkedik vadhúsokban, lábasfejűekben, puhatestűekben, zöldleveles zöldségekben, quinoában, sütőtökben jó adaggal mindennap), fogyasszon továbbá jó minőségű magnéziumot; a kínálatunkban háromfélét talál. Vagy egyszerűen javasoljuk, váltson ilyen esetekben a GAL+ Multivitaminra, ami többek közt még ezeket is tartalmazza.”
Van nekünk ugye egy GAL+ Multivitamin és egy GAL+ Babaváró nevű termékünk. Ezek napi csomagok, mindent tartalmaznak, ami kell naponta. Ezek nem multik, többek annál, napi csomagok. Tartalmazzák a törvényileg megengedett maximális mennyiséget Mg-ból… És vannak a „+” jelzés nélküli megfelelőik, amik valóban „csak” multivitaminok. Ezeken jelölve van tehát, hogy magnézium, kolin és halolaj pótlás melléjük javasolt, amennyiben a táplálkozásunk ezekben nem gazdag. Ez miért is inkorrekt? Ezen felül vannak, akiket már arra is nehéz rávenni, hogy napi 2 db kapszulát bevegyenek. Elsősorban rájuk gondoltunk ezzel a termékkel, és azt hiszem, varázsló lennél, ha Te 2 kapszulába bele tudnál még Mg-ot is tuszkolni… Ezenfelül pedig vannak sokan (az emberek kb. 10%-a), akik a Mg különböző formáira, amelyek amúgy a legjobban hasznosuló formák közé tartoznak, hasmenéssel reagálnak, míg 90%-uk nem. A „+”-os Multi/Baba változatokban Mg-laktát van, ami a magnéziumnak egy gazdaságos és jól hasznosuló formája, ahogy pl. a Mg-citrát is. Olyan formák, amelyek nem okoznak hasmenést ennek a 10%-nak sem (pl. Mg-biszglicinát és Mg-orotát) sokkal drágábbak, kb. 3x. Ilyen formát beletenni a napi csomagokba (GAL+ Multi és Baba) azt jelentené, hogy a vásárlók 90%-a fölöslegesen fizet ki kb. + 3-4 ezer Ft-ot havonta, miközben nekik a kiváló Mg-citrát vagy Mg-laktát sem okoz laza székletet. Akiknek viszont okoz, ott a tökéletes opció: számukra a sima, Mg-mentes, halolajmentes, kolinmentes változatot ajánljuk, azaz a sima Multit és Babavárót, amit aztán ki tudnak egészíteni olyan kolinnal, amit szívesen szednek, olyan halolajjal, amit szívesen szednek, és olyan Mg-mal, ami nem okoz hasmenést, és ezért van külön Mg-biszglicinátunk is, többféle halolajunk és kolinunk is külön. De választhatja másét is. Szóval ez már megint a kákán a csomó keresése. Szabolcs, Te kötekedsz csupán, vedd észre. Én nem kötekedtem, csupán a szakmai állításaidra szakmai kritikával éltem. Nem kötöttem bele termékedbe, ahogy most Te tetted. Nem örülnél, ha elkezdeném górcső alá venni én is a termékeidet, elég sok fogást találnék… Kezdjük esetleg azzal, amivel régen? A progeszteronkrémeddel, amiben nincs progeszteron, és semmi, ami progeszteronná tudna alakulni a szervezetben (bizonyított, hogy a diosgenin, a vad yam kivonata nem tud progeszteronná alakulni, sem bőrön át, sem lenyelve, és ennek a krémnek a többi összetevőjéről sincs vizsgálat, ami akár csak sejtetné, hogy fokozná a progeszterontermelést…). Ugye nem szeretnéd, hogy én is ilyen alaposan végigvegyem a termékeidet… Arra lehet, hogy nem tudnál szégyenkezés nélkül válaszolni, mint én most tehettem.
 
Szabolcs: Végezetül pedig határozottam visszautasítom azt a vádat is, hogy az én sajátos kritériumrendszerem következtében csak a WTN termékek lehetnek jók. Pl. sok GAL terméket jónak tartok. A multivitaminok és a kollagének kivételek. Ezekkel kapcsolatban viszont fenntartom a szabad szakmai véleménynyilvánításhoz való jogom!
Bence: A könyvedben végig bekeretezve és sokszor említve írod, hogy a B-vitaminok „aktív” formáit válasszuk termékekben. Tudnál küldeni egyetlen példát termékre, bárhonnan a világból, amely az összes B-vitamint az általad preferáltnak bemutatott formában tartalmazza, vagy legalább mindegyik B esetében tartalmaz belőlük egyértelműen jelölt mennyiségben? Tehát tudnál linkelni csak egyetlen olyan multivitamin vagy B-komplex terméket a sajátodon kívül, ami megfelel a könyvedben preferált kritériumnak? Én nem találtam… Ne haragudj hát, ha ez számomra úgy tűnik, mintha öncélú edukációs tevékenység lenne a részedről, s ezért kritikával élek.