Páros kintorna: Lehet, hogy üres kapszulákat szedsz be étrendkiegészítők helyett!

Egy feltalálóról szól a következő bejegyzésem.  Egy igazi kritikusról, akinek csak a legjobb elfogadható. Ha a legjobb nincs meg, megcsinálja. Ilyen egyszerű ez az egész. Hozzá úgy néz ki, mint egy kedves rockrajongó. Love, peace. Halk szavak, tétova mozdulatok. A háttérben pedig penge ész és kérlelhetetlenség. Ő Szabó Gál Bence, a beszélgetőtársam.

 

Hogyan lettél feltalálóféle?

Én mindig, mindenben megtalálom a hibát. Ez elég idegesítő tulajdonság. De szerencsére mindig van javítási javaslatom.

Az is idegesítő…

Mit csináljak?

És hogyan jöttek az étrendkiegészítők?

Kamaszkoromban egyáltalán nem érdekelt az egészség. Fura is lett volna. Számítógép, autók, matematika, kémia. Matekszakra jártam. Ott nem én voltam a legjobb, úgyhogy kissé lanyhult az érdeklődésem. Nem voltam már akkor sem könnyű ember.

Hogyan táplálkoztál?

Reggel egy bögre Nesquik kakaó, este egy másik. Napközben egy üveg Cherry Coke, étkezés meg a McDonaldsban. Fiatal voltam, úgyhogy nem voltak komoly tüneteim. De bármennyire is fiatal voltam, észrevettem, hogy ez az életmód nincs rám jó hatással.

És miért pont gyógynövények?

Hát… hogy is mondjam… Kamaszként csak azok a növények érdekeltek, amik nem teljesen legálisak. Utánaolvastam ezeknek az anyagoknak. Mivel én mindenbe beleásom magam, megtaláltam az egészséges növényeket is. Elképedtem, hogy milyen hatásokat lehet elérni a gyógyhatásúakkal. Fellelkesültem, és elhatároztam, hogy olyan étrendkiegészítőket fogok vásárolni, amelyekkel karban tarthatom a családomat és önmagamat. Már akkor tudatos vásárló voltam. Körülnéztem a piacon és kevés jót találtam. Itthon szinte semmit.

Erre mondj egy példát…

Egy étrendkiegészítőnél nem elég, ha látod, mi van a dobozra írva. Egy gyógynövénykivonat esetében nem mindegy, hogy az milyen kivonatolási eljárással készült. Lehet, hogy bizonyos hatóanyagok nem mennek át. Az is lehet, hogy egyes komponensek nem lesznek a készítményben. A gyógynövény fajtája sem mindegy, és az sem, hol termesztették. Megpróbálom érthetőbben elmagyarázni. Mondjuk, hogy egy készítményben van cink. Cink szulfát vagy cink oxid. Ezek egyáltalán nem szívódnak fel a szervezetben. Maximum néhány százalékuk.

Miért tesznek olyan anyagokat az étrendkiegészítőkbe, amelyek nem szívódnak fel?

Ezen én is sokat gondolkodtam. Arra jutottam, hogy azért, mert a termék így öt forinttal olcsóbb. Tehát ha cink szulfát helyett cink citrátot használsz, ami fel is szívódik, ott 5 forint a különbség. Ez nem sok. De sok ezer doboznál már rengeteg. Persze vannak a termékben más anyagok is. Ha ott is spórolnak a jó minőségű alapanyaggal, akár 2-300 forinttal olcsóbban kihozható egy termék. De itt nem feltétlenül csak a cégek zsugoriságáról van szó. Az emberek árérzékenyek, nyilván az olcsóbbat veszik.

Ezek azért szomorú tapasztalatok…

Igen, de fel lehet használni a termékfejlesztésben. Csak akkor fogok neki a munkának, ha jó minőségű alapanyagból is gazdaságosan ki lehet hozni egy újdonságot. Az is fontos, hogy mindig a klinikai kutatásokban hatásosnak talált mennyiségeket veszem alapul, így biztos lehetek benne, hogy legalább annyira hatásos lesz.

Mit kell ahhoz elvégezni, hogy valaki étrendkiegészítőket fejlesszen?

Gyógyszerésznek jelentkeztem először. Szeptember előtt bementem a Pharmakognózia Intézetbe, és felmentem a dékánhoz. Megkérdeztem, mit fogunk tanulni. Megkérdezte, engem mi érdekel. Mondtam, hogy az étrendkiegészítők fejlesztése. Mosolygott… akkor ne jelentkezzek. Ami engem leköt, azt fél évig tanulják a diákok. Minden a gyógyszerek hatásmechanizmusairól szól. Azok egy percig sem kötöttek le. Érdekes volt, hogy azt mondta, húsz évvel azelőtt érdemes lett volna jelentkeznem. De átalakult az oktatás. Javasolta, hogy menjek drog és toxikológiai technikusnak.

Gondolom OKJ képzésről beszélünk…

Igen. 2 évig tanultam a gyakorlatot. A vegyészetet és a gyógyszerészetet kombinálták össze. Azt hogy mit miért, azt nem tanítják meg, de azt hogy mit hogyan, azt nagyon jól. Én még örültem, hogy magam áshatom ki a tudást, nem tesznek rám szemellenzőket. A saját tempómban szeretek tanulni, és csak azt, ami érdekel. Ami nem érdekel, nem is megy bele a fejembe.

Akkor neked nincs is diplomád?

Nincsen. De ha a céghez diplomás ember kell, akkor megoldom. A húgom dietetikus. Most veszek fel egy élelmiszermérnököt. Az írásaim pedig orvosokkal lektoráltatom.

Hogyan indultál el?

Mielőtt megcsináltam volna a saját cégem, az Egisben dolgoztam, gyártástechnológiai kutatással foglalkoztam. Remek kísérleti laborunk volt, ahova jó volt bemenni. Nem szívesen mondtam fel. De bennem volt, hogy saját üzletet akarok. Összekapartam egymillió forintot. Felmondtam, és nekifogtam a saját cég kialakításának. Közben egy ismerősömnek készítettem gyógynövénykivonatokat. Azzal nagyon jól kerestem.

Megvolt a pénz, elindítottad a céged…

Bementem az okmányirodába, tájékoztatást kértem. Étrendkiegészítőket szeretnék gyártani, ahhoz mire van szükség. Mondták, hogy fogalmuk sincs. Ilyen nincs a praxisukban. Nem kell hozzá semmi. Nyilván cég kell. A gyártás feltételeinek megfelelőnek kell lennie, az alapanyagoknak megfelelőnek kell lennie, a HCCP rendszernek meg kell felelni. Ezekre figyeltem. Egy évet arra szántam, hogy megnézzem, mi kell a cégalapításhoz, a termeléshez, forgalmazáshoz. Megnéztem honnan lehet alapanyagokat szerezni. Sok-sok telefon és e-mail. A szüleim cégének nevében leveleztem, mert jól hangzott a nevük. Apám matematikus, édesanyám pszichológus. Édesanyám segít nekem a legtöbbet egyébként. Ő van az üzemben. Én meg termékeket fejlesztek.

Akkor ez egy családi vállalkozás…

Először én csináltam mindent. A szüleim le is akartak beszélni róla, mondták, járjam végig a szamárlétrát. Nem lehet csak úgy céget alapítani. Később elkezdtek hinni bennem, és segítettek.

Hogyan fogsz neki egy termék kifejlesztésének?

Először megnézem, hogy mely termékek nincsenek a piacon megfelelő minőségben. Megvizsgálom, hogy tudok-e olyan termékkel kijönni, amely kifizethető, és nekem sem termel veszteséget. Ha a számításomat is megtalálom és a terméket is hasznosnak ítélem, akkor elkezdem a termékfejlesztést. Figyelem a véleményformáló orvosok honlapjait, az orvosi fórumokat, hogy milyen termékeket dicsérnek.

Nézzük meg egy-két fejlesztésed… Mondjuk a D-vitaminnal miért jöttél ki?

Az egy egyszerű történet. Csak annyi volt az ötlet, hogy vényköteles volt a D-vitamin 2000 nemzetközi egység felett. 200-400 nemzetközi egységet tartalmazó D-vitamin tablettákat lehetett a gyógyszertárban kapni. Abból 30-40-et kellett volna naponta bekapkodni. Úgy elég drága, nem? És volt a Vigantol, ami eléggé olcsó volt, csak vényköteles. Nem értettem, miért nem lehet kapni normális D3 vitamint. Talán elsőként jöttem ki olyan D-vitaminnal, ami nagy dózisú, olcsó és recept nélkül kapható. Azóta már más cégeknek is lett ilyen.

Hogyan reklámoztad a termékeid?

Sehogy. Azt gondoltam, hogy ha van egy jó termékem, akkor előbb-utóbb megtalálják a tudatos vásárlók. És ajánlják egymásnak. Nem jutalékért, hanem azért, mert jó. Emiatt is hülyének néztek. Mondták, hogy költsek el 90 százalékot reklámra, úgy be fog jönni.

És azóta sem költesz reklámra?

Nem. Talán 50 ezer forint havonta a reklámköltségünk.

Lehet reklám nélkül eladni?

Az a helyzet, hogy a jó termék tényleg eladja magát. Ez nem süket duma. Eleinte alig adtam el. Később háromhavonta, majd félévente duplázódott a forgalom. Most is úgy fél-1 évente duplázódik. 5 éve létezik a cég. Most két üzem dolgozik csak nekünk. Talán húszan lehetünk összesen. Másfél évvel ezelőtt még háromfős volt a cég. Én, anyukám és a húgom.

A növekedésnek is vannak nehézségei, gondolom…

Persze. Felfigyeltek ránk, feltűntek a rosszakarók is. Feljelentgetések. Kellett egy jó ügyvéd a cégnek. De ezeket az ügyeket nem én kezelem. Csak beláttam, hogy erre szükségünk van.

Van olyan anyag, ami mostanában nagyon foglalkoztat?

A kurkuma. Abban nagyon hiszek, életelixírnek tartom. Állatkísérletekben fantasztikusan szerepelt. Igen ám, de ott vérbe adják, sokkal hatékonyabban szívódik fel. A kurkuma bélrendszeri problémákra egyszerűen remek. Csak valahogy el kell odáig juttatni. A kurkumában csak 2-3 százalék kurkumin van. Ahhoz 18-20 grammot kell beszedni, hogy a bélrendszerig eljusson. Ehhez 2-3000 forintot kéne költeni naponta. És az sem egyszerű, hogy szabad formájában jusson el a véráramba. Ehhez a sima kurkumapor kevés. 95 százalékos kurkuminkivonat kell, és annak is segítő kezet kell nyújtani. A feketeborskivonat vagy a gyömbér fokozza a kurkuma felszívódását. Erre vannak kutatások. Ezzel kellett valamit kezdeni.

Kezdek kutatóvá válni. Nyilván beleraktad a kurkumába a gyömbért, meg a borsot. Holnap kiváltom az ipart…

Jó ötlet. De ha befektetőt keresel, kérlek ne hívj fel! Rendeltem 95 százalékos kurkumin C3 komplexet, feketebors-, és gyömbérkivonatot. Akkor vettem észre, hogy közben megjelent BCM95 nevű hatóanyag, a biokurkumin. Ebben a kurkuma az illóolajanyagaival össze van dolgozva. Több mint kilencszeres felszívódás garantálható. Naponta 2-szer 500 milligramm az új szerből két hét után jobban teljesített, mint két cataflam vagy voltaren. Pedig nincs fájdalomcsillapító hatása. Egyszerűen csak csökkenti a gyulladást, ezért kisebb a fájdalom. Tehát nem tünetileg kezel, hanem a bajt. Ez eléggé ritka. Na most… ezt a BCM95 hatóanyagot megbolondítottam feketebors kivonattal, sőt gyömbér illóolajakat is használtam. Azt gondolom, hogy a kurkumám egyedülálló a világon.

Ez most nagyotmondásnak hangzik…

Lehet, hogy nagyot mondtam, de ha egyszer így gondolom. Mondhatok egy egyszerűbb példát is. A K vitaminnál például azzal játszottam, hogy az európai jogszabály nem engedélyezi a K2 vitamin MK4-es változatának felhasználását. Holott az agyban, velőben, a legjobban elérhető K vitamin forrás. Csak a koncentrációjával van baj. Sok kell belőle. Itthon csak az MK7-est használhatják. Persze van egy csomó termék itthon is, ahol MK4-et használnak, de nem jelzik. Na most, ha MK4-ből beveszel egy olyan kapszulát, amiben száz mikrogramm MK4 hatóanyag található, az olyan, mintha egy üres kapszulát vettél volna be. Van olyan gyártó, aki ezt adja el 5-6 ezer forintért. Nagyon kellemetlen! MK4-et csak nagy dózisban szabad használni. Ezt úgy oldottam meg, hogy tudtam, a nagy dózisú K1 vitamin növeli a szöveti MK4 szintet. Tehát én nagy dózisú K1 vitamint adtam, és ahhoz tettem még MK7-et. Amerikában persze van olyan termék, amelyben MK4 és 7 is található. De Európában talán még nincs ilyen. Ha van is, fehér holló.

Hogyan értékesítesz?

Viszonteladókon keresztül. Néha olyan helyeken kerülnek elő a termékeim, hogy csak nézek. Biztos valamelyik partnerem továbbadta. Örülök neki. Látszik, hogy kiléptünk a garázsvállalkozások közül.

Van olyan terméked, amellyel segíthetjük a fogyókúránkat?

A fogyókúránál nem a termékek a legfontosabbak. A fogyókúrás guruk folyamatosan a kalóriákkal játszanak. Csökkentik a kalóriát, pedig a tápanyag raktározásért egyetlen hormon felel, az inzulin. Tehát nem a kalóriát kell csökkenteni, hanem az inzulinszintet. Ha az megfelelően alacsony, a szervezet kevésbé fog raktározni. Az alacsony inzulinszintnek eleve sok jó hatása van.

Hallottam már olyat, akár szakemberektől is, hogy az inzulinszint nagysága mindegy…

Abban az esetben, ha folyamatos kalóriadeficit van, akkor mindegy, ez igaz. De időnként van kalóriatöbblet. Az ember eszik, és sokszor nem bír magával. Akkor megugrik az inzulinszint, és sokat is raktározunk. Abban az esetben, hogyha nincs kalóriadeficit, de alacsony az inzulinszint… mondjuk ketogén vagy lowcarb diéta miatt, akkor ehet az ember akármennyit, nem fog hízni. Zsírra biztosan nem, maximum izomra. Az viszont nem baj. Ha sok az izmunk, jobb az anyagcserénk.

És hogyan kell inzulinszintet csökkenteni?

Jó inzulinérzékenységet kell elérni. Ezt úgy lehet, hogy alacsony glikémiás indexű és glikémiás telítettségű szénhidrátokat kell fogyasztani. Tehát zöldségeket, gyümölcsöket. Gyümölcsökből a kevésbé lédús és édes típusokat. Inkább a rostosokat kell előnyben részesíteni. És mozogni kell sokat. A kettes B típusú, fehér izomrost megmozgatása a cél. Ezeknek van glikogénraktáruk. A vörös izomrostok zsírsavak égetésével működnek. Az alacsony intenzitású edzések esetén, mint például a kocogás, csak a vörös izomrost működik. Tehát a cukorraktárak érintetlenül maradnak. Ha rendszeresen lemerítjük a fehér izomrostjainkat, akkor rendszeresen lemerülnek a cukorraktáraink is. Ezért olyan fontos a fehér izomrostok megmozgatása, hiszen a növekedés hatására növekszik a glikogénraktárak mennyisége is. Így több helye lesz a cukornak beépülni. Nem lesz belőle zsír.

Szóval merítenünk kell a cukorraktárainkat?

Igen. Ebben segítségünkre van a szervezetünk. Az izmaink, a májunk. De van egy nagy különbség az izomglikogén és a májglikogén között. A májglikogén oda-vissza működik, ha alacsony a vércukorszint, a máj visszapótolja. Az izomglikogén fedezve tudja raktározni a vérből a cukrot. Viszont azt csak az izom tudja elhasználni. Ha az izmunkat nem használjuk, ez a cukor nem kerül vissza a vérbe. Tároljuk. Ha van rajtunk számottevő izomzat, az elfogyasztott szénhidráttöbbletet nem zsírként raktározzuk el, hanem visszatöltjük az izomglikogénbe. Persze ennek is van egy limitje. De sokkal nagyobb szénhidráttöbbletet tudunk kezelni.

És hogyan kell edzenünk, hogy a fehér izomrostok dolgozzanak?

Sajnos ehhez komolyabb erőt kell kifejtenünk. Egy intervallumedzés esetén kevesebb kalóriát égetünk el, mégis hosszú távon az anyagcsere úgy változik, hogy nem zsír készül, hanem izom. És az alapanyagcsere is sokat változik. A kocogástól nem lesz több izmunk. A fehér izomrostokat kell ehhez megmozgatnunk. A másik előnyös hatása, hogy minél több a fehér izomrostunk, annál magasabb marad a növekedési hormon szintje. Ingert ad az agynak, hogy mennyi növekedési hormont bocsásson ki. Ennek is előnyös hatása van a testkompozícióra nézve. Ha a vörös izomrostok kerülnek többségbe, rosszabb lesz az inzulinérzékenységünk.

Akkor hogyan mozogjunk?

Kombinálható az intervallum edzés, vagy a súlyzós edzés az alacsony intenzitású edzéssel.

Kocogni, sétálni nem fontos?

Ideális, ha az ember sokat van mozgásban. Mozogni, sétálni kell. Az a természetes. A sport viszont legyen nagyobb intenzitású. Talán furcsa lesz, amit mondok, de ha rosszul választjuk ki a mozgás mennyiségét és minőségét, akkor a hatás lehet akár kontraproduktív is.

A fogyáshoz kellenek étrendkiegészítők?

Abban az esetben, ha az ember a kalóriacsökkentés mellett voksol, és tápanyaghiány alakul ki, akkor mindenképpen érdemes valami jó minőségű multivitamint szednie. Az ásványi anyagokat is pótolni kell. És persze a kötelező dolgok sem maradhatnak el: Omega3 zsírsavak, D3 vitamin, ha valaki nem napozik rendszeresen. K2 vitamint és Q10 koenzimet is javaslok, ha már elmúltál 30 éves. De ezek sem váltják ki a mozgást. Az nagyon fontos!

Harminc már elmúltam… éppenhogy csak…

Ühüm, azt hiszem, most megyek. Te pedig nézz magadba…

Az interjút a Páros kintorna blog szerkesztője készítette, amely a Páros kintorna blogon jelent meg 2015.09.18-án. https://paroskintorna.blog.hu/