Mit tehetünk, hogy a „másnap” is nap legyen?

Bár az alkoholfogyasztás nem éppen egészséges, mégis jól esik néha inni egy kicsit vagy olykor akár sokat is. Hiszen oldja a gátlásokat, remek szociális összekovácsoló hatása van, így jól érezzük magunkat tőle. Egy darabig. Körülbelül az elviselhetetlen másnapig. Mit tehetünk, hogy csökkentsük a másnaposság tüneteit?

Először is vizsgáljuk meg, hogy mik okozzák a másnaposságot:

1. Acetaldehid
Az alkohol (etanol) maga nem okoz másnaposságot, de szervezetünkben acetaldehiddé alakul át, ami már nagyon is megérezhető. Sejtméreg, ami megterheli a májunkat.
Tipp: Fokozni kell a máj méregtelenítő képességét és az acetaldehit lebomlását. Ehhez a szervezetünk magas glutation szintje szükséges, mely egy, a májunk által termelt erős antioxidáns. Az l-teanin, glicin, acetil-l-cisztein, taurin és kurkuma is növeli szervezetünk glutation termelését. Az l-teanin direkt módon is segít lebontani az acetaldehidet és csökkenteni a képződését.

2. Rossz alvásminőség
Italozás után az alvás legfontosabb része, a mélyalvás mennyisége csökken, akár teljesen el is tűnik. Ezért vagyunk másnap annyira fáradtak és bár a gyomrunk tele is lehet, mégis folyamatos éhséget érzünk. Mellesleg a rossz alvás ront az inzulin érzékenységen is, ami miatt állandó enyhe éhséget tapasztalhatunk. Természetesen a kognitív képességeink is jelentősen romlanak.
Tipp: A lefekvés előtt fogyasztott glicin és l-teanin javítja alvásunk minőségét és fokozza az alkohol és acetaldehid lebontását/kiválasztását is.

3. Dehidratáltság
Bár folyadékot fogyasztunk, az alkohol mégis kihajtja a vizet a szervezetből. A másnapi fejfájás is részben ennek a következménye.
Tipp: Fontos, hogy sok vizet igyunk lefekvés előtt és lehetőleg az alkoholfogyasztás során is. Ébredés után és az azt követő egész napban is fontos a folyamatos folyadékbevitel.

4. Metanol
Ideális esetben az alkoholos italok szinte csak etanolt tartalmaznak, ám kisebb-nagyobb mennyiségű metanol mindig van bennük. A metanol rendkívül mérgező és a másnaposságot is súlyosbítja. A legmagasabb metanol tartalma (az etanolhoz viszonyítva) többnyire a gyümölcsökből készült alkoholos italoknak van: borok, konyakok, pálinkák. Fehérborokban pedig általában kevesebb található mint a vörösborokban. Metanolból a megfelelő minőségű whisky és vodka tartalmazza a legkevesebbet.
Tipp: Ha az egészségesnek mondott 1-2 dl. bornál többet tervezünk fogyasztani, inkább jó minőségű röviditalt válasszunk, lehetőleg koktél formájában.

5. Mikotoxinok és az erjesztés során keletkező egyéb anyagok
Az erjesztéssel készülő italokban fermentációs melléktermékek és mikotoxinok is vannak. A népszerű italok közül a sörben van a legtöbb és talán ezért mondják, hogy a sok sörtől még harmadnapos is lehet az ember.
Tipp: Ha sokat iszunk, kerüljük a bor- és sörféléket valamint fogyasszunk széntablettát, ami segít megkötni ezeket az anyagokat.

6. Antioxidánsok és egyéb mikro tápanyagok szintjének csökkenése
Ami miatt a szervezet lassabban tud méregteleníteni és fokozódik az oxidatív terhelés.
Tipp: Italozás előtt, közben és/vagy után pótoljuk a vitaminokat, antioxidánsokat, és egyéb tápanyagokat. Legfontosabbak a C-vitamin, B-vitaminok, zöldségek és fehérjék (hús, tojás) pótlása és hasznos lehet még a szőlőhéj- és mag kivonatok fogyasztása. Fontos, hogy alkoholfogyasztás után jóllakottan térjünk az ágyba.

7. Gyomor- és bélnyálkahártya irritáció
Tipp: Semmiképpen ne igyunk éhgyomorra, és ha lehetséges, akkor alkoholfogyasztás közben is próbáljunk meg valamilyen ételt fogyasztani.

Összegezve: Ha a kelleténél többet innánk egy este, akkor lehetőleg minőségi rövideket igyunk, minél több víz vagy más alkoholmentes folyadék kíséretében. Italozás előtt és után együnk bőségesen és lehetőleg közben is egy keveset, mely étel legyen magas fehérje tartalmú. (Ilyenek a húsfélék, hal, tojás, stb.) Az italozás előtti (esetleg alatti) étkezéskor szedjünk acetil-l-ciszteint, taurint, kurkumát, C-vitamint, szőlőmag- és héj-kivonatot. Lefekvés előtt pedig egy nagy pohár vízben oldjunk fel, 5-6 gramm glicint + 1 gramm taurint plusz vegyünk be vele kb. 200mg l-teanint, vagy azt tartalmazó terméket.

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy büntetlenül fogyaszthatunk alkoholt, el kell mondjam, hogy 100%-osan nem kerülhető el a másnap és az alkoholfogyasztás tulajdonképpen semmilyen mennyiségben sem egészséges. Még az ajánlott 1-2 dl vörösbor sem, amit ajánlani szoktak a félreértett „francia-paradoxon” miatt. (A franciák körében alacsony szív- és érrendszeri betegség előfordulást figyeltek meg a magas telített zsírfogyasztásuk ellenére, amit a vörösborfogyasztásukkal magyaráznak.) A franciák telített zsírsav fogyasztása azonban főleg (többnyire érett) sajtokból származik, a szénhidrát bevitelük pedig a legalacsonyabb Európában. Mivel a sajtokban alig van omega-6 zsírsav, így az omega-6 bevitelük is alacsony, viszont a K2-vitamin bevitelük (szintén a sajtok miatt) aránylag magas. Az alacsony szénhidrát, omega-6 és magas K2-vitamin bevitel a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében legfontosabb tényezők közé tartoznak. Nem sok köze van tehát a vörösbornak a dologhoz, de tény, hogy nagyon jól hangzik. Egy friss meta analízis egyértelmű megállapítása, hogy bármilyen mennyiségű alkohol káros, még ha vörösborból származik, akkor is.

– Szabó Gál Bence