8 Perc Bence – Aki kérdez: Gellért Gábor – 3. évad

34. adás – A szilícium fontosságáról (2. rész)

Azt már tudjuk, hogy a szilíciummal többet is foglalkozhattak volna a kutatók, hiszen számos kiváló hatását ismerjük. Egészséges lesz a csontrendszerünk, az ízületeink, a kötőszöveteink. Szebb lesz a bőrünk, a hajunk, a körmeink. Most arról lesz szó, hogyan tarthatjuk rendben a szilícium-háztartásunkat. Milyen anyagokból, mely GAL termékekből juthatunk elegendő szilíciumhoz.

33. adás – A szilícium fontosságáról (1. rész)

A szilícium egy nagyon fontos nyomelem, de nem figyelünk rá eléggé. Keveset kutatták, pedig számos kiváló hatása van. Nemcsak szebbek leszünk tőle, a bőrünk, a körmünk, a hajunk, hanem jobb állapotban lesznek a csontjaink, az ízületeink is. A kötőszöveteink rugalmasságáért is felel.

32. adás – A bór a legjobb barátaink egyike (2. rész)

Múlt héten megismerkedtünk a bór fontosságával és jó hatásaival. Most onnan folytatjuk, hogy milyen formában és mennyit érdemes a bórból bevinnünk, illetve hogy milyen élelmiszerekben mekkora mennyiséget találhatunk.

31. adás – A bór a legjobb barátaink egyike (1. rész)

Sokkal fontosabb számunkra, mint gondolnánk. Ha eleget fogyasztunk, a D-vitamin szintünket is emeli. Férfiaknál több lesz a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén. Jó hatással van a csontozatunkra. Minden fontos és pozitív hatását és ezek okait is elmondja Bence.

30. adás – Az emésztésünk és a bélrendszerünk egészsége (3. rész)

A bélrendszerünk problémáiról sok-sok héten át lehet úgy beszélni, hogy egyszer sem ismételjük magunkat. Bence most a refluxról mond el néhány gondolatot. Van ugyanis egy applikáció, amellyel támogathatjuk a gyógyulásunkat. Néha már az is elég, ha rálátunk és kontroll alatt tartjuk a problémáinkat.

29. adás – Az emésztésünk és a bélrendszerünk egészsége (2. rész)

Ebben a 8 percben a hasmenés okairól és kezelésének lehetőségeiről beszél Bence. A hasmenésnek rengeteg oka lehet. Lehet, hogy csak valami nekünk nem valót ettünk, vagy nem volt elég friss az étel amit elfogyasztottunk. De bizony komolyabb okai is lehetnek. Ezek közül választott ki Bence egy-két gyakoribb okot.

28. adás – Az emésztésünk és a bélrendszerünk egészsége (1. rész)

Ez a terület hosszú ideig az orvostudomány mostohagyermeke volt. Keveset foglalkoztak vele. Bence most három héten át kiemel néhány fontos alapgondolatot. Megvizsgálja az étkezéseinket a bélrendszerünk szempontjából. Majd a hasmenés okai következnek, aztán a harmadik héten egy újabb népbetegségről beszél majd, amelynek már a neve is dermesztő. Ez a reflux.

27. adás – Törődjünk a vérnyomásunkkal! (3. rész)

Ez a harmadik hét, amikor az egészséges vérnyomásról beszélgetünk. Amit már tudunk: egészséges étkezéssel sokat tehetünk a vérnyomásunkért. Néha egészen furcsa élelmiszerek is a segítségünkre lehetnek. Emellett segíthetünk magunkon helyesen elsajátított légzéssel, jó légzéstechnikával is. A mai 8 percben konkrétumok következnek. Bence elmondja, mit érdemes szednünk, milyen táplálékkiegészítők az egészséges vérnyomás barátai.

26. adás – Törődjünk a vérnyomásunkkal! (2. rész)

Azt már tudjuk, hogy az egészséges étkezés a vérnyomásunknak is barátja. A vérünk nitrogén-oxid szintjét azonban légzőgyakorlatokkal is emelhetjük. Érdemes lesz a következő 8 percet végighallgatni, ugyanis olyan ötletek következnek, amelyek sem extra tudást, sem komoly időráfordítást, sem nagy anyagi befektetést nem igényelnek. Csak odafigyelést.

25. adás – Törődjünk a vérnyomásunkkal! (1. rész)

A következő epizódokban Bence tanácsai arra irányulnak, hogyan ügyelhetünk a vérnyomásunkra. Hiszen nem akkor kell észbe kapni, amikor már elkerülhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, hanem jóval előbb. Az első részben étkezési tanácsok következnek és arra is érkezik néhány tipp, hogy mivel érdemes kiegészíteni a vérnyomáscsökkentők szedését.

24. adás – Az izmainkra nagy szükségünk van (5. rész)

Ma befejezzük az izomépítésről szóló adásokat. Bence arról beszél majd, hogy milyen étrendkiegészítőkkel növelhetjük az izomépítésünk hatékonyságát.

23. adás – Az izmainkra nagy szükségünk van (4. rész)

Már negyedik hete építünk izmot az egészségünk érdekében. Persze nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk az edzések előtt vagy után. Múlt héten a fehérjebevitelről beszélgettünk, most a szénhidrátokról beszél Bence.

22. adás – Az izmainkra nagy szükségünk van (3. rész)

Az izmok építéséhez – amely az egészséges élethez is kell, nemcsak a jó kinézethez – fontos, hogy mit eszünk és mennyit. Ebben a részben a fehérjebevitelről lesz szó. Az adásban pontos arányokat is mond Bence, és az étkezések számára is javaslatot tesz.

21. adás – Az izmainkra nagy szükségünk van (2. rész)

Ha egészségesek akarunk lenni, nem hanyagolhatjuk el az izomzatunkat. Bence ezen a héten arról gondolkodik, hogy melyik a jobb: egy izomcsoportra több, különböző gyakorlatot ismételni, vagy egy izomcsoportra egy gyakorlatot érdemesebb inkább tökélyre vinni?

20. adás – Az izmainkra nagy szükségünk van (1. rész)

Erről szólnak a következő 8 perc Bence adások. Az a jó hírünk, hogy 40 éves korig elég könnyen vissza tudjuk építeni az esetleg már kissé petyhüdt izmainkat. A másik jó hírünk, hogy 40 éves kor felett sem reménytelen a helyzet. Nehezebb a feladat, több munkával jár, de a végén az eredmény hasonlóan jó lehet. Az izomzat pedig nagyon fontos dolog. Még az agynak is szüksége van rá.

19. adás – A káliumszintünkre érdemes figyelnünk

A megfelelő káliumszint ugyanis sokat tesz az egészségünkért. Javul a csontsűrűségünk, csökken a vesekő kialakulásának kockázata, csökken a stroke kialakulásának veszélye. Onnan indulunk el, hogy káliumpótlás nélkül hogyan érhetjük el a megfelelő szintet.

18. adás – A só a barátunk

Nagy szükségünk van rá. De hogy mennyire? Az nagyon sok szemponttól függ. Még az is számít, hogy az elődeink honnan érkeztek. A meleg égtájakról vagy a hideg sztyeppékről. Szerencse, hogy a sóérzékelésünk nagyon jó. A beszélgetés vége felé el is jutunk a dúsított sókig. Például szó esik a káliummal dúsított sóról.

17. adás – Hogyan böjtöljünk egészségesen? 3. rész 

Jöjjön a böjtök királya, a kollagénböjt. Érdemes figyelni, izgalmas módszerrel érkezik Szabó Gál Bence.

16. adás – Hogyan böjtöljünk egészségesen? 2. rész 

Ebben az adásban Bence összehasonlítja a léböjtöt a teljes böjttel. Beszél az előnyökről és a hátrányokról. A mai adás irányadó témája a ketózis. Ketózis esetén a szervezet megtanulja, hogy ha nincs elég szénhidrát, nincs elég kalória, akkor ne az izmunkat égessük, hanem a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használjunk energiaforrásként. A léböjt esetén tehát vigyáznunk kell. Ha sok szénhidrátot viszünk be, nem indul be a ketózis, vagy nem eléggé.

15. adás – Hogyan böjtöljünk egészségesen? 1. rész 

Ünnepek után ez egy fontos és hiteles kérdés. Bence a következő három műsorban végigveszi a böjtök fajtáit, és elemzi azokat. Közben néhány közkeletű állításról is elmondja a véleményét. Jó-e az, ha valaki megbetegszik és a gyógyulás felgyorsítása érdekében koplalni kezd. Igaz-e, hogy 10-12 óra koplalás után beindul a szervezetünkben az autofágia? Egészséges-e ha valaki nem reggelizik, hanem egy kávéval elindul, esetleg elmegy edzeni, majd bőségesen ebédel? Az első adás fő témája egyébként a léböjt.

14. adás – Az egészséges pajzsmirigy (2. rész)

Tovább beszélgetünk a múlt héten elkezdett témáról. Az egészséges pajzsmirigy lehetőségéről. Éppen ott tartunk, hogy mi van akkor, ha pajzsmirigy már nem dolgozik rendesen?

13. adás – Az egészséges pajzsmirigy (1. rész)

A pajzsmirigybetegségeket nyugodtan hívhatjuk a mai kor népbetegségeinek. De vajon hogyan tehetünk az egészséges pajzsmirigyünkért? Erről szól a következő két adás. Nem árt tudnotok, hogy az interjú alatt Bencén volt egy 24 órás vércukormérő, amely percenként szolgáltat adatot a használójának. Ilyen az, ha az ember egy kíváncsi fejlesztővel beszélget.

12. adás – Fenu-C+ – a forradalmi C-vitamin (4. rész)

Ezen a héten befejezzük a Fenu C+-t bemutató sorozatunkat. Bence összefoglalja, amit a Fenu C+-ról tudni lehet és érdemes.

11. adás – Fenu-C+ – a forradalmi C-vitamin (3. rész)

Folytatjuk a Fenu C+-t bemutató sorozatunkat. Ez a forradalmi C-vitamin termék olyan értékeket mutat felszívódás tekintetében, amelyet eddig megközelítően sem tudtak produkálni a C-vitamin készítmények. De vajon melyik a jobb? Tud-e annyit a Fenu C+, mint egy intravénásan beadott C-vitamin bomba?

10. adás – Fenu-C+ – a forradalmi C-vitamin (2. rész)

Folytatjuk a Fenu C+-t bemutató sorozatunkat. Bence az felvezető adásban elmagyarázta, miért kellett az új termék. Ebben az epizódban elmondjuk, hogy az új C-vitaminra kiknek van szüksége, és mit nyújt ez a termék, miért nevezhetjük nyugodtan forradalminak a megjelenését és létezését.

9. adás – Fenu-C+ – a forradalmi C-vitamin (1. rész)

Egy nagyon fontos sorozat kezdődik most el a 8 perc Bence történetében. Bemutatjuk a Fenu-C+-t, a GAL vitamin forradalmi, új C-vitamin készítményét. Az első epizódban felvezetjük, hogy egyáltalán miért kellett az új C-vitamin? Milyenek a jelenleg piacon található készítmények? Kell-e egészségesen C-vitamint szednünk? Milyen típusú C-vitamint és mennyit kell betegen szednünk? Miért kellett új termék, hiszen már van jó C-vitamin a kínálatban. Megkérdeztem Bencétől, jobb ez a termék? A kérdést alighanem rosszul tettem fel.

8. adás – Hogyan maradjunk szellemileg frissek? 2. rész

Múlt héten kezdtük el a beszélgetést a hosszú szellemi frissességről. Tudjuk, hogy figyelnünk kell a vércukorszintünkre, és arra, hogy mindig tanítsuk az agyunkat. Ha hosszan akarunk élni, nem lehetünk a megszokások rabjai.

7. adás – Hogyan maradjunk szellemileg frissek? 1. rész

Hányszor mondjuk el az ismerőseink és magunknak: addig akarok élni, amíg teljes életet élhetek. Tudom, hogy ki vagyok, tudom, hogy kikkel ülök egy asztalnál, és holnap is tudni fogom. Félünk az elbutulástól, az öregkori betegségektől. De hogyan maradhatunk minél tovább szellemileg frissek?

6. adás – Növeljük meg az aktív óráink számát!

Veletek előfordult már, hogy felkeltek akár 8 óra alvás után, és fáradtabbak vagytok, mint mielőtt lefeküdtetek? Milyen érdekes, hogy reggel gyakran azonnal megiszunk 1-2-3 kávét, hogy frissek legyünk, holott alapból frissnek kéne lennünk. Bence szerint nem kell egyből frissítenünk magunkat. Viszont akkor is hibát követünk el, ha megpróbálunk hosszú órákig egy számítógép billentyűzete előtt feladatokat teljesíteni, mindenfajta aktív pihenés nélkül.

5. adás – A tudatos és mértékletes borfogyasztás egészséges? (2. rész)

Múlt héten kezdtük el a francia paradoxon kitárgyalását. Ennek az a lényege, hogy a franciák nagy mennyiségben fogyasztják a vajat, a libamájat, a zsíros sajtokat, mégis igen ritka náluk a szívkoszorúér betegségek előfordulása. A mai adásban beszélgetünk majd arról, hogy mely alkoholok fogyaszthatóak mértékkel, és melyek nem, illetve az is, hogy mikor érdemes ezt az alkoholmennyiséget elfogyasztani.

4. adás – A tudatos és mértékletes borfogyasztás egészséges? (1. rész)

Biztosan sokan hallottátok a francia paradoxon fogalmát. Ennek az a lényege, hogy a franciák nagy mennyiségben fogyasztják a vajat, a libamájat, a zsíros sajtokat, mégis igen ritka náluk a szívkoszorúér betegségek előfordulása. Ez tény. A kövérség problémája sem jellemző a franciákra. A témát körüljárták a tudósok és arra jutottak, hogy a titok a franciák borfogyasztási szokásaiban rejlik.

3. adás – Hogyan spóroljunk GAL termékekkel? (2. rész)

A múlt heti adásban felvázoltuk az alapokat. De aztán arra kértem Bencét, hogy mondjon még egy terméket ami még fontos. Hallgassátok meg, hova jutottunk. Tartok tőle, hogy ez az adás kétszer 8 perc Bence hosszúságú lesz, de megéri végighallgatni.

2. adás – Hogyan spóroljunk GAL termékekkel? (1. rész)

Kezdjük a legfontosabb spórolási elvvel. Ha megvettél nagyon olcsón egy terméket, de az nem hatásos, te vagy a legnagyobb pazarló a világon. Persze Bence – akinek komoly szociális érzékenysége van – elgondolkodott a kérdésen.

1. adás – Hány Celsius fokban egészséges élni?

Örülni fogtok. Lehet, hogy nem fogtok otthon izzadni, viszont sokkal egészségesebbek lesztek. És a gázszámla is kedvesebb lesz.

Az interjúk részleteiben sem használhatóak fel a szerző(k) írásbeli engedélye nélkül.

Korábbi adások: 1. évad, 2. évad