Itt a nyár! – Tanácsok napozáshoz

Tekintettel arra, hogy mindenhol azt halljuk, hogy alaposan kenjünk be magunkat magas fényvédő faktorú naptejjel és kerüljük az erős napot délelőtt 10 óra és délután 4 óra között, kicsit furcsa lehet a tanácsom, hisz az ennek pont az ellenkezője.

Miért és hogyan napozzunk naptej nélkül a tűző napon és miért kerüljük a napozást enyhe napfényben? A napon töltött órák száma fordított arányban van a bőrrák kockázatával, ahogyan sok egyéb betegség kockázatával is. Csupán a leégések száma, ami egyenesen arányos a bőrrák kockázatával. És pont a leégés elkerülése miatt óvnak ennyire az erős naptól és tartják fontosnak a naptejek használatát. Azonban ez éppoly veszélyesnek tűnik. A nap UV-B sugarának hatására egy, a bőrben lévő koleszterinszármazék átalakul D3-vitaminná, ami viszont erősen rákellenes hatású többek közt. Minél magasabb a bőrünk D3-vitamin szintje, annál kisebb az esély a bőrrákok kialakulására.

UV-A sugárzás hatására viszont a D3-vitamin visszabomlik, tehát az UV-A sugarak csökkentik a bőr D3-vitamin szintjét. A D3-vitaminnak erős rákellenes hatása (is) van, így a csökkent D3-vitamin szint jelentősen növeli a rák (és egyéb betegségek) kialakulásának kockázatát. Egy leégés után a bőr akár hónapokig is képtelen D3-vitamint előállítani, ezért a leégés óriási mértékben csökkenti a bőr D3-vitamin tartalmát. Részben éppen ezért fokozza a leégés bőrrák kockázatát, de persze a leégés által okozott szöveti károsodásnak és gyulladásnak is nagy a szerepe ebben.

Mi csökkenti még a bőrünk D3 szintjét?
Pont az, amit a leégés elkerülésére ajánlanak, az enyhe napon való napozás és a naptejek használata. Miért? Mert minél magasabban van a nap és erősebbek a sugarai, annál magasabb a D3 termelő UV-B aránya a D3-mat lebontó UV-A-val szemben. A gyenge napsugarak pedig már csak UV-A sugarakat tartalmaznak, így ezek a sugarak már csak csökkentik a bőr D3 szintjét. Ezen felül a naptejek az UV-B sugarakat sokkal nagyobb hatással szűrik ki, mint az UV-A-t, ami szintén a bőr D3 szintjének csökkenéséhez vezet. Ennek fényében érthető is, hogy a magukat a naptól óvó fejlett országokban miért olyan gyakori a bőrrák és egyéb rák, míg a fejletlen napos országokban, ahol az emberek sokat vannak kint a napon naptej nélkül, miért ritkább, holott pont az ellenkezőjére számítanánk.

Az üveg is megszűri az UV-B-t, de az az UV-A-t tovább engedi, így az ablakon keresztüli napozás is csökkenti a bőrünk D3 szintjét. Ezért lehet, hogy gyakori a bőrrák olyan emberek körében, akik napos országokban ablak mellett dolgoznak vagy vezetnek és a szélvédőn keresztül sok nap éri őket. Egy másik elgondolkodtató tény, hogy a melanoma jellemzően olyan helyen jelenik meg, ahol az embert kevesebb napfény éri, sőt, leginkább ott ahol soha nem éri nap. Ez tulajdonképpen kizárja a napozást a melanoma okozói közül.

Mi a megoldás?
Naptej nélkül, erős napon, rövid ideig napozzunk úgy, hogy nehogy leégjünk. Így tudjuk bőrünk D3 szintjét a legmagasabban tartani és időt is spórolunk. Amennyiben valamiért sok időt kell kint töltenünk a szabadban, akkor inkább pólóval és szalmakalappal védjük magunkat, mint naptejjel. Vagy válasszunk olyan naptejet, ami az UV-A sugarakat is teljesen kiszűri, de csak ha muszáj. Ha szeretnénk, hogy szervezetünk D3-vitamin szintje is magas legyen, akkor további tanácsom, hogy teljes bőrfelületünk tisztításához csak hideg vizet használjunk, csak hajlatainkat tisztítsuk meleg vízzel illetve szappan és tusfürdő használatával. Ugyanis mind a meleg víz, mind a szappan/tusfürdő kioldja a bőrben megtermelődött D3-vitamint, mert annak jelentős része a bőr felsőbb rétegeiben képződik. A D3 bőrből véráramba való teljes „beszívódásához” pedig három nap is szükséges lehet, így aki naponta meleg vízben fürdik vagy zuhanyozik, nem számíthat magas D3-vitamin szintre. Ha pedig ez a fajta napozás és mosakodás túl macerásnak tűnik, szedjünk egyszerűen D3-vitamint.

Megjegyezném még, hogy az erős és enyhe napfénynek is van a bioritmusunkra és a hangulatunkra jó hatása, azonban ehhez nem kell, hogy a bőrünket érje. Elég, ha vert fény formájában a szemünket éri, azaz legyünk sokat kint a szabadban és nyugodtan tartózkodhatunk árnyékos helyen is. A leégés elkerülésére és a bőrünk D3-vitamin szintjének és a nap jótékony hatásainak kihasználásához a javaslatom még, hogy együnk sok zöld (klorofill dús) és színes zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszunk rendszeresen kollagén-fehérjékben dús élelmiszereket (vagy szedjünk kollagén-peptideket). A teák (főleg a zöld-teában lévő EGCG), a vörösszőlő-magjának és héjának hatóanyagai is nagyon hasznosak, ahogyan akár csak a C-vitamin is, sőt maga a D3-vitamin is. Ezek mind csökkentik a bőr károsodását, elnyújtják a leégés nélkül napon tölthető idő hosszát -> több D3, több jótékony hatás. Ezeket a “belső naptejeket”tehát a normál naptejekhez képest biztonsággal használhatjuk, csak előnyük van és nem csökkentik a D3 szintézist.

Összefoglalva:
Akkor napozzunk, amikor erős a nap, de sose addig, hogy leégjünk. A leégést minden áron fontos elkerülni. Kerüljük a napot ablakon keresztül és enyhe napfényben se napozzunk sokat. Napozás után lehetőleg 1-2 napig csak a hajlatainkat mossuk meleg vízzel és ne az egész bőrfelületünket (hideg-langyos víz, ne ázzunk, inkább csak gyors zuhanyzás).

– Szabó Gál Bence