8 Perc Bence – Aki kérdez: Gellért Gábor – 4. évad (jelenlegi)

16. adás – Az egészséges edzés titkai (10. rész)

Eljutottunk az egészséges edzésről szóló epizódok végére. Bence bemutat egy egészséges edzésekkel övezett napot.

15. adás – Az egészséges edzés titkai (9. rész)

Ebben az epizódban Bence elmondja, mit jelent a Myo-Reps. Elöljáróban annyit, hogy érdemes az edzéssorozatok közti pihenőidőket megtervezni.

14. adás – Az egészséges edzés titkai (8. rész)

A mai adásunk címe: a féloldalas edzés előnyei. Sokkal több előnye van, mint gondolnátok. Az adásból az is kiderül, mit csinálnak a tükörneuronok.

13. adás – Az egészséges edzés titkai (7. rész)

Ebben az adásban a nyújtásról lesz szó. Érdemes lesz végighallgatni, mert Bence már az új kutatások eredményeit ismerteti.

12. adás – Az egészséges edzés titkai (6. rész)

Vajon mikor fejlődik többet az izomzatunk: ha nagy súllyal dolgozunk, vagy hogyha teljesen végigvisszük a mozgást, pontosan addig, ameddig az izmunk sérülés nélkül még képes megnyúlni? Mekkora a mozgási tartományunk?

12. adás – Az egészséges edzés titkai (6. rész)

Vajon mikor fejlődik többet az izomzatunk: ha nagy súllyal dolgozunk, vagy hogyha teljesen végigvisszük a mozgást, pontosan addig, ameddig az izmunk sérülés nélkül még képes megnyúlni? Mekkora a mozgási tartományunk?

11. adás – Az egészséges edzés titkai (5. rész)

A mai epizód a bukásközeliség új kutatási eredményeiről szól. Vajon honnan tudjuk, hogy közel a bukás? És mennyire kell közel lennünk a bukáshoz?

10. adás – Az egészséges edzés titkai (4. rész)

Folytatjuk az egészséges izomnövelésről szóló adásainkat, hiszen minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb, hogy minőségi vázizomzattal rendelkezzünk. Ez biztosítja a jó minőségű, hosszú életet számunkra. A mai adásban egy népszerű téma következik: az edzések közötti pihenőidők.

9. adás – Az egészséges edzés titkai (3. rész)

Folytatjuk az egészséges izomnövelésről szóló adásainkat, hiszen egészséges izomzat nélkül sajnos nincsen egészséges szervezet. Mindenki számára fontos a test edzése, életkortól függetlenül. Sőt, ahogy idősebbek vagyunk, egyre fontosabb és egyre nehezebb megőrizni az izmainkat. Az adás végén megismerkedünk a stratégiai dekondicionálás fogalmával. Onnan indulunk, hogy ha edzünk, hány edzéssorozatot érdemes elvégeznünk egy hét alatt…

8. adás – Az egészséges edzés titkai (2. rész)

Folytatjuk az egészséges izomnövelésről szóló adásainkat. Kicsit ismétlünk, aztán haladunk a tananyagban. Persze azt hangsúlyoznunk kell – az edzés nem azért fontos, hogy jól nézzünk ki. Az csak járulékos öröm. Egészséges izomzat nélkül nincs egészséges szervezet. Mindenki számára fontos, életkortól függetlenül.

7. adás – Az egészséges edzés titkai (1. rész)

Azt már tudjuk, hogy milyen állapotban tudunk izmot építeni és azt is, hogy hogyan kell táplálkoznunk az egészséges izomépítéshez. A következő adásokban arról beszél Bence, hogyan kell felépíteni egy edzést.

6. adás – Jó edzéshez jó étel dukál

Az előző adásból megtudtuk, hogy mennyi izmot építhetünk. De ezt a lehetőséget csak akkor használhatjuk ki, ha megfelelően táplálkozunk. Bence elmondja, hogy mennyi fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szükségünk az egészséges izomfejlődéshez.

5. adás – Izmok nélkül nincs egészség

Minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb, hogy ne veszítsük el az izomzatunkat. Az edzésről már beszéltünk egy-két adásban, de most jött el az idő, hogy összefoglaljuk és rendszerbe foglaljuk az ismereteket. Bence az első adásban arról beszél, hogyan hozzuk izomépítésre kész állapotba a testünket. Ha pedig elkezdünk izmosodni, meddig juthatunk el egészségesen? Milyen tempóban és meddig nőnek az izmaink?

4. adás – A molibdén egy fontos nyomelem

Több olyan enzim működéséhez is szükséges, amelyek az anyagcserénket segítik. Ezek az enzimek megakadályozzák, hogy bizonyos molekulák felhalmozódjanak a vérünkben, és átalakítják azokat más, biztonságosabb anyagokká.

3. adás – A mangán kell nekünk, de van belőle elég

Pótolni nem kell. Ez a jó hír. Sőt, ügyelnünk kell arra, hogy mennyit viszünk be belőle a szervezetünkbe. Ez ugyanis egy olyan anyag, amely nagy mennyiségben káros a számunkra.

2. adás – A szerény króm, amelyre szükségünk van (2. rész)

Azt már tudjuk, hogy a króm nélkülözhetetlen számunkra, fontos folyamataink egészséges lefolyásáért felel. De azt is megtudtuk, hogy a túl sok króm kontraproduktív hatással bír. Figyelembe kell tehát vennünk, hogy mennyi hasznosul a szervezetünkbe jutott krómból. Erről is beszél a mai adásban Szabó Gál Bence.

1. adás – A szerény króm, amelyre szükségünk van (1. rész)

De csak akkor vesszük észre, hogy kell, amikor kevés van belőle. Pedig sok folyamatért felel. Fokozza az inzulin hatását, de antioxidánsként is áldásos a tevékenysége. Bence szerint a króm nem igényel kiemelt figyelmet, de azért ne is feledkezzünk el róla. Arra is ügyelnünk kell, hogy a króm bizony túladagolható, főleg egészséges emberek esetében.

Az interjúk részleteiben sem használhatóak fel a szerző(k) írásbeli engedélye nélkül.

Korábbi adások: 1. évad, 2. évad3. évad