8 Perc Bence – Aki kérdez: Gellért Gábor – 1. évad

42. adás
Kedves édesszájúak! A glicin a barátotok! Egy olyan édesítőszer, amely csökkenti a vércukorszint emelkedést. Azért ez több mint furcsa, nem? Bence elmagyarázza, hogy miért? Azt is, hogy miért titkos csodaszer? És arról is beszél, hogy van-e mellékíze, és ha esetleg valaki érez ilyet, azt milyen keverékekkel lehet elűzni.

41. adás
A hüvelyesekről sokaknak rossz a véleménye. A paleósok egyáltalán nem javasolják a fogyasztását. Bence itt is árnyalja a képet. Ha az embernek rendben van az emésztőrendszere, akkor azért egy lencsefőzelék nem az ördögtől való. Főleg akkor nem, ha kipróbáljátok az összes trükköt, amelyeket Bence javasol.

40. adás
Szabó Gál Bence ezúttal a teáról mesél nektek. Tényleg a zöld tea a legegészségesebb? Az nem kérdés, hogy tele van egészséges összetevőkkel, de vajon tudjuk is hasznosítani ezeket? És mikor érdemes teát inni? Ezekre a kérdésekre a “8 perc Bence” válaszokat talál.

39. adás
A cink és a réz édestestvérek és nagyon fontos, hogy milyen arányban találhatóak a szervezetünkben. Bence beszél erről az arányról, és elmondja, hogy természetesen hogyan juthatunk elégséges forráshoz. Egyébként Bence szerint a tisztességes multivitaminokban benne van a szükséges mennyiség. Már csak az a kérdés, hogy melyik multivitamin tisztességes.

38. adás
A gabona- és magtejek sokkal egészségesebbek, mint a tehéntej, mondja a néphit. De igaz ez? Nem feltétlenül. Vannak egészségesebb gabona- és magtejek, de vannak kimondottan egészségtelenek is. De melyik egészséges és melyik nem? Van olyan magtej, ami habosítható? És van olyan tejszármazék, amely szintén egészséges? Bence elmondja nektek 8 percben…

37. adás
A shilajit komoly múlttal rendelkezik. Növeli a szellemi- és fizikai teljesítőképességet, felerősít, fokozza a vitalitást. És mindezt úgy, hogy nem az agynak üzenget, hogy “hé, öcsém! Jobban érzed magad, teljesíts többet! Inkább a szerveket regenerálja, amitől azok saját maguktól is azt érzik, hogy akár… tulajdonképpen jobban is teljesíthetnének. Figyelnetek kell azonban arra, hogy nem minden shilajit termék hatásos. Arról is beszél Bence, hogy milyen jelek segítenek a jó termék kiválasztásában.

36. adás
A mai műsornak azt a címet adhatnánk: Nagy Magyar Maghatározó. Bence ugyanis elmondja, hogy melyik magot érdemes fogyasztani, és melyiket kevésbé. Mivel a manduláról valamiért kevesebbet beszéltünk, írásban pótolunk. Bence szerint: “A mandula körülbelül 10% Omega6-ot tartalmaz, 20%-ot az olaja. Blansírozva érdemes fogyasztani, mivel barna hártyájában sok antinutritív anyag van (fitátinsav és fitátok, amik ásványokat kötnek meg és emésztőenzimeket gátolnak). Kis mennyiségben nem gond, egyes esetekben még előnyös is, de általánosságban inkább kerülendő a fogyasztásuk. Blansírozva jó a mandula, napi 30-50g mennyiségig. Legjobb 1 napig áztatni, blansírozni, megfőzni, majd megpirítani ezt is.” Ráadásul a pirított mandula bitang jó.
Ha mindent meg akartok tudni a magokról – podcastra fel!

35. adás
Bence most két hétig a magok jótékony és káros hatásaival foglalkozik. Ezen a héten általános gondolatokat mond el. Milyen magoknak vannak pozitív hatásaik, és melyek kerülendők? Mi történik a feldolgozott magokkal, olajokkal, lisztekkel? Jövő héten egyenként végigmegyünk a magfajtákon. Kis maghatározó mindenkinek!

34. adás
Sokszor halljuk mindenféle sajtóorgánumokban, hogy vigyázva a tengeri halakkal, sok nehézfémet tartalmaznak… Különösen higanyt. Bence most megnyugtat benneteket. Nyugodtan egyetek tengeri halakat, tengeri gyümölcsöket. Amire figyelnetek kell: a bálna, a cápa és a kardhal. Tehát: ne egyetek mindennap cápa-steak-et vagy kardhalat rántva. A többi mehet. És hogy miért? Azt majd Bence 8 percben elmondja.

33. adás
Megjelent egy cikk március közepén, amelynek címe: Nem befolyásolja a D-vitamin a COVID-19 súlyosságát. Az írás nemzetközi kutatásokra hivatkozott. Bence természetesen megnézte a kutatásokat. Hallgassátok meg a podcastot. Kiderül belőle, hogy miképpen lehet mindenféle “világösszeesküvés” nélkül, teljesen téves eredmények alapján hibás következtetéseket levonni. Fogyasszatok sok D-vitamint, ezekben az időkben nélkülözhetetlen!

32. adás
Már második hete azzal foglalkozunk, hogy a multivitamin hatékonyságát hogyan lehet még jobban növelni. Egy hete a multivitamin plusszt finomhangoltuk, most az alap multivitamin környezetét vizsgáljuk. Tavasz elején járunk, egy járvány kellős közepén. Nem mindegy, hogy milyen állapotban vagyunk, mennyit törődünk a testünkkel, a szükségleteinkkel. Bence most ebben segít.

31. adás
Az Ashwagandáról az a hír járja, hogy okosabb lesz tőle az ember. Sajnos nem. De ami az ember fejében ott lakik, azt előcsalogatja. És közben csökkenti a stresszt. Az nagyon fontos. Beállítja a vérnyomást. Izmot növel, ha mi is segítünk neki.

30. adás
Az Ashwagandáról az a hír járja, hogy okosabb lesz tőle az ember. Sajnos nem. De ami az ember fejében ott lakik, azt előcsalogatja. És közben csökkenti a stresszt. Az nagyon fontos. Beállítja a vérnyomást. Izmot növel, ha mi is segítünk neki.

29. adás
A 8 perc Bence új epizódjában a hulló hajszálak, töredező körmök kerülnek napirendre. Talán vannak olyanok, akik nem tartják sokra ezeket a problémákat. Pedig a rossz minőségű, hulló haj, a csúnya köröm sok-sok embernek okoz kellemetlenséget. Bence most is izgalmas kutatási eredményekkel érkezik a témában.

28. adás
Egy 8 perc Bence hallgató arra kért minket, hogy beszélgessünk még kicsit az A-vitaminról. Az ugyanis kiderült, hogy milyen élelmiszerben található, és milyen arányban kell szedni a D-vitaminnal, az azonban nem derül ki, hogy az A-vitamin miért is kell nekünk… Miben segít az A-vitamin? Mi történik, ha túl kevés van bennünk, és mi történik, ha túl sok? Honnan ismerjük fel a hiány, vagy túlszedés jeleit? Bence most elmondja…

27. adás
Körülbelül 10 éve volt hatalmas sztár a Q10. A fiatalság titka. Ha valaki nem szedi, megöregszik. Probléma, hogy aki szedi, az is. De attól még a Q10 nagyon jó dolog. Bence elmeséli, milyen kiszerelésben érdemes vásárolni, és miben segít. Q10 sallanghántással – erről szól az e heti “8 perc Bence”.

26. adás
A 8 perc Bencében ezen a héten a Laktoferrinről lesz szó. Mikor gyerekek voltunk, mindig azt mondták a szüleink: olyan sápadt vagy gyerekem, biztosan kevés a vasad. Aztán öregedni kezdtünk, és azt mondták az orvosok: vigyázzon Uram/Hölgyem, túl sok a vasa. Na jó, de akkor mi a jó? Ha kevés a vas, vagy ha sok? Ezekre a kérdésekre ad a podcastban választ Szabó Gál Bence. És arra is, hogy kinek és miben segíthet a laktoferrin?

25. adás
Bence sokáig nem készített A vitamint. Aztán készített. A 8 perc Bencében elmondja nektek, hogy miért. Először miért nem készített, aztán miért készített. A műsor pedig kétszer 8 perc Bence lett. Ne haragudjatok meg érte, hosszan számolgattuk a D-A vitamin arányokat, hogy egészen biztosan jól szedjétek. Jó egészséget kívánunk hozzá!

24. adás
Ismét a kollagénekről mesél Szabó Gál Bence, de ezúttal a GAL vitamin kollagénkészítményeiről is szót ejt. Melyiket kinek javasolja? Mi a különbség a marhából, a disznóból, és a halból készült termékek között? Érdemes meghallgatni, gyakorlati tanácsok következnek!

23. adás
Az év első “8 perc Bencéjében” a kollégénekről mesél Szabó Gál Bence. És annyira sok a mondandója, hogy az első 8 percben nem is tudunk eljutni a történet végéig. Annyi azonban kiderül, hogy milyen kollagének vannak és mire használatosak. Az egy dolog, hogy a kollagének jót tesznek az ízületeinknek. De azt tudtátok, hogy az élet meghosszabbításában is komoly szerepet játszhat? Idén is érdemes lesz 8 perc Bencét hallgatni!

22. adás
Szabó Gál Bence a GAL Vitamin 10-dik születésnapján felvázolja a cég jövőképét. A tervek és a célkitűzések nagyok, Bence új ötletei, fejlesztései szép jövő sejtetnek itthon és Európában. Azért a gyermekek számára kifejlesztett multivitaminról is esik néhány szó.
Jó egészséget, Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk az oldal valamennyi rajongójának. A 8 perc Bence januárban új anyagokkal jelentkezik.

21. adás
10 éves a GAL. Az ünnepi beszélgetések végére Szabó Gál Bence jutott. Néhány epizód folyamán mesél nektek a kezdetekről, a jelen és a jövő terveiről. A kizárólag profitban gondolkodó multicégek hitvallása nagyon különbözik Bence elképzeléseitől. Erre már az első részben is rájöhettek, amikor Bence arról mesél, hogy miért nem érdekelte a maglisztek forgalmazása. Egyszerű: nincs benne kreativitás, kevés a hozzáadott érték.

20. adás
Folytatódik a GAL vitamin 10 éves évfordulójának kedves ünneplő beszélgetései. Ezúttal Panni, Bence húga az interjúalanyunk. Hogy emlékszik az indulásra? A cég miatt tanult dietetikusnak, vagy ez a feladat érdekelte? És főleg: hogyan tudta összeegyeztetni a tanultakat és a gyakoroltakat? Mit mondott a betegeinek a kórházi gyakorlaton?

19. adás
Folytatódnak 10 éves jubileumi beszélgetéseink. Ezúttal Zsolt – Bence apukája – mesél az indulásról, az apai vizsgáztatásokról, és persze az apai büszkeségről is. Egy szeretetteljes 8 perc Bencével ünnepeljük a 10 éves GAL vitamin megszületését.

18. adás
10 éves a GAL. Emiatt aztán nem is Bencével beszélgettünk, hanem a családjával, hiszen együtt, összekapaszkodva érték el ezt a hatalmas sikert. Édesanyja, Éva volt az első interjúalanyunk, aki mesél a kezdetekről, a mérföldkövekről, és a siker titkát is megosztja a 8 perc Bence hallgatóival.

17. adás
A 8 perc Bencében ezúttal a zsírsavakról beszélgetünk. Melyik zsiradék egészséges, melyik káros? Amelyik káros, miért káros? Miért fanyalognak egyes szakértők, ha a kókuszzsírról esik szó? Mennyi Omega6-ra van szükségünk, és mennyi Omega3-ra? Bence ebben a kicsit több mint 8 percben elmeséli, hogy miben mennyi Omega6 található? Ezúttal sem maradnak el a hasznos táplálkozási tanácsok!

16. adás
Ebben a 8 perc Bencében a kéntartalmú aminosavakról fog Bence mesélni. Azaz ezek szakaszos megvonásáról, ami igazából nem más, mint egy táplálkozási stratégia. Metionin és cisztin. Ezek bevitelére kell ügyelnünk. Akkor is, ha eddig esetleg nem is tudtuk, hogy ilyeneket nagy mennyiségben fogyasztunk. Bence elmeséli azokat a kísérleteket, amelyek – úgy tűnik – igazolják, hogy a kéntartalmú aminosavak visszafogásával érdemben meghosszabbíthatjuk az életünket. Újabb fontos gondolatok következnek, amelyeket étkezési tanácsok követnek. Ha hosszú és egészséges életet szeretnétek kedves 8 perc Bence hallgatók, akkor ez egy fontos műsor lesz.

15. adás
A 8 perc Bence mai adásában egy zseniális fogyókúrás módszert ismertetünk meg veletek. Nincs benne egy csepp vegyi anyag sem, és nem kell rukkolát enni párolt répával – bár mind a kettő igen jó. Viszont kell a módszerhez némi emberi tartás. A neve: hidegterápia. Jó borzongást kívánunk!

14. adás
Ebben az adásban a D-vitamin kálváriájáról lesz szó. Egyik nap megírják, hogy a túlélés záloga a D-vitamin. A másik nap azt, hogy nem kell a szerepét túlhangsúlyozni. Bence rendet tesz a médiazajban. És ezúttal a megelőzéshez konkrét arányokat mond. Miből mennyit szedjünk és hányszor. Ez a 8 perc Bence nagyon hasznos lesz.

13. adás
A 8 perc Bencében a terhesvitaminokról beszélgettünk. Az időzítés nem véletlen, hiszen most jelent meg egy összehasonlító elemzés az egyik weboldalon, amely úgy vélekedett, hogy némely vitaminokból a “Babaváró” készítményekben túl nagy mennyiség található. Hallgassátok meg, érdekes lesz! Választ kaptok arra a kérdésre is, hogy mennyi C-vitamin kell egy babaváró vitaminba. Az már elégséges, ha nem kapsz azonnal skorbutot, vagy lehet egy kicsit több? Átfogalmazom a kérdést: mindenből a minimum mennyiséget kell beletenni, vagy érdemes egy kicsit többet? Arra is választ kaptok, hogy milyen szinten érdemes követni az új kutatások eredményeit?

12. adás
A hisztamin intoleranciát akár új divatnak is nevezhetnénk, ha nem egy betegségről lenne szó. A 8 perc Bencében a műsorfolyam névadója, Szabó Gál Bence mesél a hisztaminról, amely egyébként nem az ellenségünk. Élénkítő hatása van, fokozza a gyomorsav kiválasztást, amely jó az emésztésnek. Ha viszont a szervezetünk rosszul bontja le a hisztamint komoly bélrendszeri, bőrgyógyászati tünetek alakulhatnak ki. Az a baj, hogy ha az ember elkezdi kerülni a hisztaminos ételeket, a tüneteink enyhülnek, de az általános állapotunk azonban romlik, hiszen ha a szervezet újra találkozik a hisztaminnal, egyre durvább tüneteket produkál. Na de mi a megoldás? Erről hallhattok az új 8 perc Bencében.

11. adás
Múlt héten Bence elmesélte, mi ne legyen egy multivitaminban. Ezen a héten elmondja, hogy mi legyen. Ez sem egyszerű kérdés. Az összetevők 70 százalékában konszenzus van gyártók között, 30 százalékában nincs. Ezenkívül a formákban és a mennyiségekben is nagy eltérések mutatkoznak. Márpedig az ásványi anyagok hiánya és túladagolása is veszélyes lehet.

10. adás
Ebben a kicsit több mint 8 percben a multivitaminokról mesél Bence. Ezen a héten még csak a bajokról. Ugyanis nem árt, ha tudjátok, hogy a piacon kapható multivitaminok fele nem sokat ér, de több előnye van, mint hátránya. Bevehetitek őket, és akár némi pozitív hatásuk is lehet. A másik fele sajnos keveset ér, viszont káros. Olyan anyagokat használnak, és olyan mennyiségben, ami biztosan probléma. Ilyen például a folsav, vagyis a B9 vitamin. Azt manapság már a természetben nem létező formájában nem kéne használni. És egyéb gondok is lehetnek, amelyeken elgondolkodhattok, ha szántok a 8 perc Bencére úgy 10 percet.

9. adás
A 8 perc Bence e heti podcastjában még egy kicsit a húsról fogunk beszélgetni. Ugyanis Bence a hosszas nógatás hatására azért elmondta, hogy mennyi és milyen húst lehet fogyasztani, ha nagyon muszáj. De akkor újra jön a feketeleves. Szó esik a hús sütéséről, főzéséről, a ketózisról és beszélgetünk az „Age” szó jelentéséről is. Ha valaki nem szereti a húst, azért hallgassa meg, ha pedig szereti, akkor azért… A helyzet ugyanis nem reménytelen, húst enni akár egészséges is lehet…

8. adás
A „8 perc Bence” ezen adásában arról beszélgetünk, hogy mennyi és milyen húst együnk. Bence szerint semennyit. Vagy minél kevesebbet. Helyette belsőségeket, tengeri herkentyűket, kollagén típusú fehérjéket fogyasszunk.

7. adás
A 8 perc Bencében ezúttal a paleo jövőjéről fog mesélni Szabó Gál Bence.
2020-ban volt ugyanis egy vizsgálat, amelyben 10 éve paleózni kezdett alanyokat kérdezgettek a tapasztalataikról.

6. adás
A 8 perc Bence mai adásában a kalciumról mesél Szabó Gál Bence.

5. adás
A 8 perc Bence mai podcastjában a magnéziumról mesél Bence. Tudtátok, hogy az emberek 90 százaléka magnéziumhiányos? 
És azt, hogy a magnéziumkészítmények 90 százaléka rossz hatékonysággal szívódik fel? Most is van miről beszélgetnünk.

4. adás
Készüljünk együtt a második hullámra. Bence beszámol egy vizsgálatról, amelynek eredményét július közepén a Science magazinban jelentették meg. Dr. David Brownstein michigani orvos csapata elvégzett egy kutatást. 109 beteget válogattak össze, akiknek az átlag életkora 75 év volt. Középsúlyos és súlyos covid fertőzöttek. A legtöbbjük kórképe krónikus betegségekkel fűszerezve: szív- és érrendszeri betegség és cukorbetegség. Mit használtak, és milyen eredményeik lettek?

3. adás
Ezúttal a C-vitaminról beszélgetünk. Először megjelentek a hírek, hogy a Covid ellen a nagy dózisú C-vitamin szedése hatásos lehet. Ezt azonban nagyon hamar valamennyi szavahihetőnek tartott hírportál cáfolta.

 

2. adás
Ez az adás a D-vitaminról szól, ugyanis – bár a tisztességes D-vitamin szint nem véd meg bennünket a covidtól – de mindenképpen megerősíti szervezetünk ellenállását, felgyorsítva problémamentes gyógyulásunkat.

 

1. adás
Bence az első podcastban Spanyolországról és a Covid járványról mesélt.

Az interjúk részleteiben sem használhatóak fel a szerző(k) írásbeli engedélye nélkül.