6. jegyzet: B9-vitamin

Bíró Szabolcs állításából ezt szűrheti le az olvasó:
A folsav egy kerülendő forma, a metil-folát a megfelelő forma pótlásra, azon belül is a metil-folát glükozamin-sója a jobb, bár a kalcium sói is teljesen jók.

Bíró Szabolcs indoklása:
Egy korrekt indoklás szerepel, mely szerint a folsav kevésbé hasznosul jól és MTHFR gén polimorfizmus esetén még problémás is lehet. A metil-folát már a kész, aktív formája a B9-nek, mindenkinél jobban szívódik fel és mindenkinél biztosan hasznosul is. A metil-folát glükozamin-só stabilabb, mint a kalcium-sója, ezért az a jobb, bár a másik is jó.

Az én állításom:
Alapvetően egyetértek itt szinte mindenben Szabolccsal. Csupán egy apró pontosítást szeretnék hozzátenni, illetve egy, a könyvben nem tárgyalt témával, a dózissal kapcsolatban is megosztanék pár gondolatot és a téma némi kibontását. A metil-folát glükozamin-sója valóban majdnem a legstabilabb, ha azt nézzük, hogy a bontatlan csomagolás szobahőmérsékleten mennyi ideig marad stabil, azonban a leginstabilabb, ha azt nézzük, hogy mennyi ideig marad stabil felnyitva (pl. egy termék felbontása után) vagy ha azt nézzük, hogy mennyi bomlástermék keletkezik benne. Bár a metil-folát sima (amorf) kalcium-sója ezeket nézve is csak hajszálnyit jobb vagy azonos, a kalcium-sóinak kristályos formái jobbak ilyen szempontból, legalábbis az ún. C-kristály szerkezetű kalcium-só biztosan. Felszívódás szempontjából a glükozamin-só (Quatrefolic) hajszálnyit jobb, mint az amorf (Extrafolate-S) és I-es kristályszerkezetű kalcium-só (Metafolin), azonban lényegesen elmarad a metil-folát C-típusú kristályszerkezetű kalcium-sójától (Magnafolate). Ez utóbbi minden szempontból a legjobb metil-folát forma (leghosszabb eltarthatóság minden körülmény közt, tisztaság, bomlástermékek biztonságossága, hasznosulás, stb.) Ugyanakkor mindez nem sokat számít, csupán szőrözés, mert mind a négy említett metil-folát-só megfelelő. A B9-vitaminnak a napi 800 mcg-ot meghaladó pótlása kockázatos lehet és teljességgel fölösleges is. Bár feltehetően a metil-folát forma lényegesen biztonságosabb, talán még 800 mcg feletti dózis sem okoz gondot, a jelenlegi evidenciák tükrében még nem kizárható, hogy a folsavpótlással azonos kockázatú. Feltehetően csak akkor jelenthet bármiféle kockázatot a B9, ha 800 mcg-ot meghaladó dózisban B2, B6 és B12 hiány mellett van szedve, ugyanakkor terhesség esetén jobb nem túllépni a 800 mcg-ot, egyéb esetben meg a 400 mcg-ot sem érdemes. Másképp fogalmazva 200-400 mcg közti metil-folát pótlás tűnik optimálisnak általában, míg várandósság alatt a 400-800 mcg közti pótlás jellemzően, de 800 mcg felett már kockázatos.

Az én indoklásom:

A B9-vitamin élelmiszerekben előforduló formája vegyes. Főleg a már aktív metil-folátot tartalmazzák,[15] de egyéb folát formákat is, melyek könnyedén átalakulnak dehidrofoláttá(DHF), amik utána egyénenként változó hatékonysággal végül metil-foláttá. A lényeg, hogy a természetes élelmiszerekből származó B9-vitamin gyakorlatilag metil-folátnak tekinthető, hiszen főleg ebben a formában van jelen és ami része nem, az is a folsavnál könnyebben átalakuló formában. A metil-folát változatlan formában a véráramba jut, míg a folsavat előbb a májnak át kell alakítania. A folsav természetes élelmiszerekben nem, vagy csak alig fordul elő.

Étrend-kiegészítőkben a folsav és a metil-folát használható. Utóbbi alapanyag 4 féle formában elérhető (csak a kizárólag természetes izomereket tartalmazó sókat számítva). 3 féle kalcium-só és 1 féle glükozamin-só formájában, de a metil-folát formáinak összehasonlításáról majd később…

A B9 természetes formájától, a metil-foláttól eltérően a folsavnak először DHF-é, majd legvégül metil-foláttá (5-MTHF) kell alakulnia, azonban átalakulás nélkül is fel tud szívódni változatlan formában, ahogy a metil-folát is. Az átalakulás több helyen is elakadhat:[1-15]

  • Eleve át sem alakul DHF-á, mely esetben változatlan formában (UMFA – Unmetabolized Folic acid) felszívódik, bekerül a véráramba. (Az átalakítást a DHFR enzim végzi)
  • Átalakul ugyan még DHF-é, de metil-foláttá már nem (ez az MTHFR enzim alulműködésénél szokott elakadni, de lehet B6 és magnézium hiány miatt is, melyek egyéb enzimek működéséhez kellenek a metil-foláttá alakulás útvonalán).

A DHFR és MTHFR alulműködése is gyakori (polimorfizmus). Több vizsgálat is arra mutat, hogy az alulműködő MTHFR enzimért felelős polimorfizmus nem számít, ha megfelelő a B2-vitamin bevitel.[5] A DHFR enzimet érintő polimorfizmus esetén a B6-vitamin lehet a megoldás, legalábbis már a kis dózisú B6 pótlás is meggátolja vagy csökkenti a nagy dózisú folsav pótlás hatására megemelkedő UMFA szintet. [1,2,3]

A B9-vitamin pótlását több vizsgálatban is problémásnak találták, amikor az életszerűnél nagyobb mennyiségeket alkalmaztak. Természetes élelmiszerekből igen nehéz 400 mcg-nál többhöz jutni, míg 800 mcg-ot elérni közel lehetetlen napi szinten. Innen nézve nem olyan meglepő, hogy a 800 mcg feletti pótlást különböző problémákra nézve kockázat fokozónak találták,[4, 7, 10-12 ] míg 400 mcg-ig (illetve kismamáknál akár 800 mcg-ig is) jó hatásúnak.[10,12] Az UMFA szint növekedés avagy a változatlan formában a vérben megjelenő folsav szintje és a kockázatok fokozódása közt több vizsgálatban találtak korrelációt, [8] azonban az UMFA megjelenése és emelkedése egyben a túlzott folsav dózis mutatója is, a metil-folát magas vérszintjével jár együtt + a B6-vitamin hiányának is lehetséges mutatója, így ez a korreláció nem valószínűsíti még igazán, hogy a folsav pótlásból a véráramban megjelenő változatlan folsav (UMFA) lenne a B9 nagy dózisú pótlásával kapcsolatosan megfigyelt problémák oka. (A 12-es referenciát és a hozzá fűzött megjegyzésemet + ábrát javaslom annak, aki érdeklődik olyan vizsgálat után, ami elég egyértelműen rámutat, hogy folsav pótlás esetén maga a megnövekedő metil-folát szint korrelál erősen a vastagbélrák egyes típusaival, míg a vér UMFA szintje inkább védőfaktornak tűnik.)

Összefoglalás I.: A B9-vitamint lehetőleg csak metil-folát formájában pótoljuk, folsavként ne. 200-400 mcg közti pótlás tűnik optimálisnak napi szinten felnőtteknek, míg kismamáknak 400-800 mcg közti. 800 mcg feletti mennyiség hosszú távú napi pótlása rossz hatású lehet, bár talán csak B12 hiány esetén és talán csak folsav esetében, keveset tudni még ennek megállapítására… Ha B9-et pótolunk, akkor B12-t is pótoljunk, illetve, ha a B9 bevitelünk részben folsavból származik vagy csak élelmiszerekből, akkor a B2 és B6 bevitelünkre is figyeljünk.

A 4 féle „aktív” B9 forma, azaz a 4 féle metil-folát só közti különbségekről:

A kizárólag természetes metil-folátot tartalmazó metil-folát sókat veszem csak számba. Mind a négy forma hasonlóan jó, csupán a stabilitásukban és a degradálódásuk során létrejövő bomlástermékekben, illetve a hasznosulásukban van némi különbség, melyek nem igazán  számítanak, de mivel hatásosságukban lényegi különbség nincsen, így ezek alapján szokták marketing szóróanyagokon egyiket a másikkal szembe helyezni…

A metil-folátnak létezik glükozaminnal képzett sója és kalciummal képzett sója (illetve lesz majd hamarosan nátriummal képzett is…). A glükozamin-sójának nincs kristályos szerkezetű változata, csak ún. amorf változata. A kalcium-sójának van amorf és két féle kristályos változata is. A kristályos formák általában tisztábbak, stabilabbak, hatásosabbak az amorfakkal szemben.

A metil-folát alapanyagok evolúciója:

Metafolin néven jelent meg elsőként a metil-folát kalcium-sójának ún. I kristályszerkezetű változata

Extrafolate-S márkanéven jelent meg később a metil-folát kalcium sójának amorf változata

Quatrefolic néven aztán a metil-folát glükozamin-sójának amorf változata (ebből másmilyen nincs is)

Magnefolate néven pedig a legújabb, az ún. C kristályszerkezetű változata a metil-folát kalcium-sójának.

A C-kristályos kalcium-só lényegesen jobb hasznosulásúnak bizonyult egy frissen publikált pre-klinikai vizsgálatban, mint a glükózamin-só és az I kristályos kalcium-só, mely utóbbinál az előbbi picit jobb. [13] Stabilitásban a glükozamin forma szerepelt a leggyengébben, bár nem szerepelt benne az amorf kalcium forma. Azonban egy nyilvánosan nem publikált („in-house”) vizsgálatban, egy 60 napos nyitott tárolási teszten mind a négy formát összehasonlították, hogy mennyi degradálódott.[14] Itt is messze a leggyorsabban a glükozamin-sója degradálódott, sok bomlástermék jött benne létre, és itt is a C-kristályos kalcium-só bizonyult a legstabilabbnak, amiben még bomlástermék sem igen jött létre.

Az alapanyagok bontatlan csomagolásban, szobahőmérsékleten való eltarthatóságát nézve viszont a glükózamin-só stabilabb, mint az amorf vagy I-kristályos kalcium só, de még ebben is elmarad a C-kristályos kalcium-sótól.

Összefoglalás II.: Mindegyik metil-folát só jó, de ha vki már-már fölöslegesen maximalista, akkor annak infó, hogy a C-kristályos kalcium-só (Magnafolate) a legtutibb, utána az I-kristályos (Metafolin), míg az amorf szerkezetű kalcium-sója (Extrafolate-S) és glukozamin-só (Quatrefolic) picit kevésbé jó.

Felhasznált szakirodalom
(A bennük lévő releváns szöveget is mutatjuk, akit érdekel és nem szeretné végig bogarászni őket)

1. Tam, C., O’Connor, D., & Koren, G. (2012). Circulating unmetabolized folic Acid: relationship to folate status and effect of supplementation. Obstetrics and gynecology international2012, 485179. https://doi.org/10.1155/2012/485179

Link: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3317000/

Napi 5 mg folsav 12 héten át, 3,4 mg B2 + 10 mg B6 kíséretében szedve nem növelte jobban az UMFA szintet, mint az 1 mg (szintén B2-vel és B6-tal együtt szedve). Az UMFA szint 6 hét után csökkenni kezdett. Ellenben a vörösvértestek és a szérum metil-folát szintjét is tovább növelte az 5 mg folsav, mint az 1 mg.

Releváns szöveg mutatása

2. Murphy MSQ, Muldoon KA, Sheyholislami H, et al. Impact of high-dose folic acid supplementation in pregnancy on biomarkers of folate status and 1-carbon metabolism: An ancillary study of the Folic Acid Clinical Trial (FACT). Am J Clin Nutr. 2021;113(5):1361-1371. doi:10.1093/ajcn/nqaa407

Link: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33675351/

A B6 és B2 nélkül szedett 5 mg folsav viszont már jobban növelte az UMFA szintet mint az 1 mg, míg a vörösvértestek folát szintjét nem javította tovább. (A korábban idézett vizsgálatban az UMFA szint nem nőtt az 5 mg-os csoportban az 1 mg-os csoporthoz képest, azonban a vörösvértestek folát szintje igen). Az ún. One-Carbon-Metabolism -ra nem volt hatással a nagy dózisú folsav pótlás sem.

Releváns szöveg mutatása

3. Obeid R, Kirsch SH, Dilmann S, et al. Folic acid causes higher prevalence of detectable unmetabolized folic acid in serum than B-complex: a randomized trial. Eur J Nutr. 2016;55(3):1021-1028. doi:10.1007/s00394-015-0916-z

Link: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25943647/

400 mcg folsav önmagában szedve jobban növelte az UMFA-t, míg 8 mg B6-vitaminnal (piridoxin) és 10 mcg B12-vel (cianokobalamin) együtt szedve csak alig. (A B6 miatt volt kevesebb UMFA, míg feltehetően a B12 miatt a metil-folát szint avagy az össz folát szint is alacsonyabb maradt a vérben, ami talán azt mutatja azonos folsav bevitel mellett, hogy a sejtek hatékonyabban használták fel a képződött metil-folátot.

Releváns szöveg mutatása

4. Paniz, Clovis et al. “A Daily Dose of 5 mg Folic Acid for 90 Days Is Associated with Increased Serum Unmetabolized Folic Acid and Reduced Natural Killer Cell Cytotoxicity in Healthy Brazilian Adults.” The Journal of nutrition vol. 147,9 (2017): 1677-1685. doi:10.3945/jn.117.247445

Link: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5712455/

6. Kelly P, McPartlin J, Goggins M, Weir DG, Scott JM. Unmetabolized folic acid in serum: acute studies in subjects consuming fortified food and supplements. Am J Clin Nutr. 1997;65(6):1790-1795. doi:10.1093/ajcn/65.6.1790

Link: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9174474/

A folsav akkor kezdi el növelni az UMFA szintet, ha egyszerre több, mint 266mcg van bevéve.

Releváns szöveg mutatása

7. Huang, Xiangyuan; Ye, Ying; Li, Yun; Zhang, Ying; Zhang, Yi; Jiang, Yuan; Chen, Xiaotian; Wang, Liuhui; Yan, Weili (2020). Maternal folate levels during pregnancy and childrens neuropsychological development at 2 years of age. European Journal of Clinical Nutrition, (), –. doi:10.1038/s41430-020-0612-9

Link: 
https://www.nature.com/articles/s41430-020-0612-9

A terhességi diabétesz kockázata magasabb volt azoknál a terhes nőknél akik több mint 800 mcg folsavat pótoltak a terhesség alatt. Negatív változásokat figyeltek meg azoknak a gyerekeknek a motoros készségeinek fejlődésében, akiknek az édesanyjuk több mint 1000 mcg folsavat pótolt a terhesség alatt.

Releváns szöveg mutatása

8. Raghavan R, Selhub J, Paul L, et al. A prospective birth cohort study on cord blood folate subtypes and risk of autism spectrum disorder. Am J Clin Nutr. 2020;112(5):1304-1317. doi:10.1093/ajcn/nqaa208

Link: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7657337/

A magasabb UMFA szintje (a köldökzsinórban mérve) fokozta az autizmus kockázatát, míg a metil-folát vagy össz-folát szintje nem.

Sok epidemiológiai kutatás viszont azt mutatta, hogy a terhességi folsav bevitel csökkentheti az autizmus kockázatát. Bár egyéb kutatások ezt nem erősítették meg.

…Ezeknek az ellentmondásos eredményeknek az oka még nem ismert, de valószínűleg az időzítés, a dózis, a kezdeti folát státusz, genetikai polimorfizmus és sok egyéb tényezővel magyarázható.

Releváns szöveg mutatása

9. Pentieva K, Selhub J, Paul L, et al. Evidence from a Randomized Trial That Exposure to Supplemental Folic Acid at Recommended Levels during Pregnancy Does Not Lead to Increased Unmetabolized Folic Acid Concentrations in Maternal or Cord Blood. J Nutr. 2016;146(3):494-500. doi:10.3945/jn.115.223644

Link: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26817717/

400 mcg folsav kiegészítés terhesség alatt, nem eredményezett detektálható UMFA szintet az édesanyákban vagy a köldökzsinórban, így biztonságosnak ítélték ebben a vizsgálatban.

Releváns szöveg mutatása

10. Maruvada P, Stover PJ, Mason JB, et al. Knowledge gaps in understanding the metabolic and clinical effects of excess folates/folic acid: a summary, and perspectives, from an NIH workshop. Am J Clin Nutr. 2020;112(5):1390-1403. doi:10.1093/ajcn/nqaa259

Link: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7657327/

Azokban a kutatásokban ahol negatív hatásokat figyeltek meg, az emelkedett folát státusz több betegség kockázatát is fokozta, beleértve a rákot, szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget és metabolikus szindrómát, inzulin rezisztenciát és elhízást az utódokban, és más nem születési rendellenességeket.

…Napi 400 mcg folsav kiegészítése a második és harmadik trimeszterben javította az utódok kognitív képességet 3 és 7 éves korban

…Tehát, elég nagy hiányosságok vannak a jelenlegi tudásunkban a folsav kiegészítés és/vagy az emelkedett folát státusz hatásaival kapcsolatban a szervezetünkre, mind a hasznos mind a káros hatásaikat tekintve, függetlenül a B-12 vitamin anyagcseréjétől. Több bizonyíték szükséges ahhoz, hogy meghatározhassuk van-e a fentebb említett összefüggések között ok-okozati kapcsolat emberekben.

Fontos megjegyezni a dózissal kapcsolatban, hogy a 155 esetnél ahol a folsav kiegészítés idegrendszeri problémákat okozott, több mint 95%-a 1963 előtt történt, amikor a javasolt napi folsav bevitel 5-20 mg volt.

Releváns szöveg mutatása

11. Troen, Aron M.; Mitchell, Breeana; Sorensen, Bess; Wener, Mark H.; Johnston, Abbey; Wood, Brent; Selhub, Jacob; McTiernan, Anne; Yasui, Yutaka; Oral, Evrim; Potter, John D.; Ulrich, Cornelia M. (2006). Unmetabolized Folic Acid in Plasma Is Associated with Reduced Natural Killer Cell Cytotoxicity among Postmenopausal Women. The Journal of Nutrition, 136(1), 189–194. doi:10.1093/jn/136.1.189

Link: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16365081/

Menopauza utáni nőket vizsgáltak és azt vették észre, hogy az NK sejtjeik citotoxicitása csökkent a folsav pótlás hatására. Ez korrelált az UMFA szinttel is, ami azonban nem jelenti, hogy az UMFA lenne az oka, hiszen az UMFA szint nő az életszerű folsav pótlás túllépésével, ahogy B6-vitamin hiányában vagy megborult folát metabolizmus esetén is. Különösen elgondolkodtató és arra mutat, hogy nem az UMFA az oka a fokozott rákkockázatnak/immunrendszer működés gyengülésének, amit a folsav pótlás esetleg magában rejt: Az alábbi képen az NK sejtek hatásosságát mutatják be a folsav pótlás és a természetes étkezési folát bevitel függvényében.

Az alacsony (233 mcg alatti) természetes folát bevitellel rendelkezők (ez gyakorlatilag a metil-folátot jelenti) és magas (233 mcg feletti) bevitellel rendelkezők közt nem volt különbség, amennyiben nem kaptak folsav pótlást. Ha 400 mcg-nál nem több folsav pótlást kaptak, akkor a magas természetes B9 bevitellel rendelkezőkben nem nőtt az NK sejtek hatékonysága, azonban az alacsony természetes B9 bevitellel rendelkezőknek jelentősen nőtt. A 400 mcg feletti folsav pótlás az alacsony természetes B9 bevitelű alanyoknak szintén jelentősen fokozta az NK sejtek daganat/fertőzés ellenes aktivitását, azonban a magas természetes B9 (metil-folát) bevitelű csoport esetében viszont jelentősen rontotta! Mit jelent ez? Azt hogy, a napi B9-bevitel 633 mcg-ig előnyös hatású volt a daganat- és fertőzés elleni immunvédekező képességére az alanyoknak, akkor is, ha annak nagyja vagy egésze folsavból származott. Ezzel szemben a 633 mcg feletti B9 bevitel káros hatású volt erre nézve, akkor biztosan, ha 400 mcg feletti mennyiség származott folsavból, de nem kizárható, hogy akkor is ez a helyzet, ha mind metil-folátból származna. Ennek valószínűségét csökkenti hajszálnyit, hogy az UMFA szinttel is találtak korrelációt (ami viszont korrelál a totál B9 szinttel és a B6-vitamin hiánnyal is, így ez nem sokat jelent).

Releváns szöveg mutatása

12. Rees, Judy R et al. “Unmetabolized Folic Acid, Tetrahydrofolate, and Colorectal Adenoma Risk.” Cancer prevention research (Philadelphia, Pa.) vol. 10,8 (2017): 451-458. doi:10.1158/1940-6207.CAPR-16-0278

Link: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5544920/

In our clinical trial, we previously found that participants randomized to 1mg/day folic acid had an increased risk of advanced and multiple adenomas during longer follow-up (2). In this post hoc analysis, high circulating levels of mF were positively associated with the composite high risk endpoint of advanced and/or multiple adenomas during this same period, while there was lower risk in the highest category of UFA, with a borderline significant trend. These findings suggest that the increased risks seen after folic acid supplementation (2) were due to the high mF levels, rather than due to a direct effect of UFA itself (Figure 2). In contrast, our findings for serrated lesions suggested a protective effect of higher levels of mF during later follow-up.

Our results indicate that the increased risk of advanced/multiple adenomas in later follow-up of our trial was likely related to higher levels of plasma mF, and not due to UFA. In contrast, findings regarding serrated lesions provide some suggestions of protection from mF in the serrated pathway. While our data do not indicate any significant harm associated with UFA itself, the associated high levels of mF seem to be detrimental with respect to adenoma risk.

Napi 1 mg folsav pótlása fokozott vastagbélrák kockázatot mutatott. A kockázat nem az UMFA szinttel korrelált, hanem kifejezetten a metil-folát szintjével. A legmagasabb metil-folát szinttel rendelkezők körében közel 50%-kal nőtt a kockázat, míg a legmagasabb UMFA szinttel rendelkezők körében meg akár 40%-kal csökkent a kockázat. Azaz az UMFA meglepő módon védőfaktornak tűnt és csak a metil-folát kockázati faktornak.

Releváns szöveg mutatása

13. Lian Z, Chen H, Liu K, Jia Q, Qiu F, Cheng Y. Improved Stability of a Stable Crystal Form C of 6S-5-Methyltetrahydrofolate Calcium Salt, Method Development and Validation of an LC–MS/MS Method for Rat Pharmacokinetic Comparison. Molecules. 2021; 26(19):6011. https://doi.org/10.3390/molecules26196011

Link: 
https://www.mdpi.com/1420-3049/26/19/6011/htm

15. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens), Turck, D, Castenmiller, J, De Henauw, S, Hirsch-Ernst, KI, Kearney, J, Maciuk, A, Mangelsdorf, I, McArdle, HJ, Naska, A, Pelaez, C, Pentieva, K, Siani, A, Thies, F, Tsabouri, S, Vinceti, M, Cubadda, F, Engel, K-H, Frenzel, T, Heinonen, M, Marchelli, R, Neuhäuser-Berthold, M, Poulsen, M, Sanz, Y, Schlatter, JR, van Loveren, H, Bernasconi, G, Germini, A and Knutsen, HK, 2020. Scientific Opinion on calcium l-methylfolate as a source of folate added for nutritional purposes to infant and follow-on formula, baby food and processed cereal-based food. EFSA Journal 2020;18(1):5947, 17 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.5947

Link: 
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.5947