2. adás [2018.10.04] – olvasható változat

Webinarium, 2018. október 04. / Szabó Gál Bence termékfejlesztő válaszai / Gal Vital SynergyTech Kft.
Az előadások anyagai részleteiben sem használhatóak fel a szerző írásbeli engedélye nélkül.

Érdemes Kalciumot szedni a magnézium mellé?

Kálciumot semmilyen esetben nem érdemes szedni, tehát emiatt kár is ajánlanom. A megnézium és a kálcium rontja egyébként egymás bio-hasznosulását. Igazából a kálcium minden ásványi anyag bio-hasznosulását egy picit rontja, amivel nem feltétlenül kell számolni, de mivel kálciumot semmilyen esetben nem érdemes szedni, mivel nincsen olyan eset, nem állhat elő az életben olyan eset, ahol a kálcium pótlása szükséges lenne, csak egyetlenegy olyan esetben, ha valaki nem eszik, csak és kizárólag kálcium mentes mű turmixokat iszik, akkor nyilvánvalóan a vitaminokat és az ásványi anyagokat – így a kálciumot is – pótolni kell. Ugyanakkor bárki, aki eszik normális ételt, tehát akár húst, akár zöldséget, akár magot, akár bármit, tehát olyan ételt, ami nem ilyen „junkfood”, tehát nemcsak fehér lisztet és finomított dolgokat, akkor abban bőven elég kálcium lesz, sokszor akár még túlságosan sok is. Ha valaki még tejterméket is eszik, meg mondjuk csontlevest, akkor már nagyon könnyen túladagolhatja a kálciumot. A lényeg az az, hogyha a K2 vitamin szint, a K2 vitamin szint és a D3 vitamin szint az rendben van, meg esetleg még a magnézium is, akkor a kálcium nem árt, de teljesen fölösleges, mert akármilyen kevés mennyiségű kálcium – tehát legalább 400 milligramm – összejön táplálkozásból, és annál többre meg nincsen szükség. Ilyen 400 és 500 milligramm között van az optimuma, a 400 milligramm az teljesen jó. Tehát hogyha a K2, K1 és D3 szint rendben van, akkor az fel is fog rendesen szívódni és hasznosulni, míg ha ez nincsen rendben, akkor a kálcium az csak lerakódni fog az érfalon, meg meszesedéseket alkotni a lágy szövetekben, tehát csak ártani tud a kálcium, hasznos sohasem tud lenni. Tehát nem érdemes szedni semmilyet.

Van a grapefruit cseppeknek értelme?

Grapefruit cseppekről hallottam igen, mint vírus- és baktériumölő szerről, kérdezed jónak tartom-e, Nem. A grapefruit cseppnek bár feltehetően van baktérium ölő hatása, ugyanúgy, ahogy bármilyen citrus magjának a kivonata, ezeknek van antibakteriális hatása, gombaölő hatása, hát hogy virucid hatása van-e, tehát, hogy vírusölő hatása van-e, azt gondolom, hogy nincsen neki, viszont orálisan beszedve kifejezetten káros, tönkreteszi a bélflórát és maga az antibakteriális hatása orálisan szedve, az egy téves mérésnek az eredménye, amit megismételtek, és kiderült, hogy a vivőanyag más volt a placeboban és maga a vivőanyagként szolgáló vegyszer, mint oldószer, az maga volt az antibakteriális hatású, tehát maga a grapefruitmag csepp az belsőleg szedve semmiképpen sem ajánlott, külsőre, pl. lábgombára, vagy valamire külsőleg csepegtetve, lehet olyanokat olvasni, hogy arra jó, mivel hogy citrusfélékhez tartozik, ezért valóban van neki külsőleg gomba és baktericid hatása, tehát külsőleg alkalmazható, de ennyi.

Két és fél éves kisfiúnak d3+k2 forte-t mellé ajánlasz valamit?

A felnőtt súlyához képest testsúly arányosan magnéziumot és taurint, igazából ennyi, meg hát megfelelően táplálkozzon, kevés cukor, gyakran belsőségeket is, de ne legyen szénhidráthiányos, tehát a keményítős szénhidrátok gyereknek még fontosok, mint a rizs, krumpli, édesburgonya, banán, kis gyümölcs, meg hogy belsőségeket rendszeresen egyen, de nem szabad sok húst, ez gyerekeknél még fontos.

Nagyon sok arcápoló termékben található retinoid származék amiről azt olvasom hogy várandósan nem szabad alkalmazni mert magzatkárositó hatása van,viszont igy elgondolkodtató hogy nincs e egyéb más esetben is egészségkárosító hatása nem csak a várandósság idején?

Ez így, de csak orálisan van ez és csak nagy mennyiségben és retinoid származék, nem úgy, mint retinol palmitát, vagy acetát, ilyesmi, tehát nem A vitamin, hanem ott a ciszretionidokról van szó. Nem hiszem, hogy a ciszretionidokat olyan kozmetikumokban, ami ne lenne vényköteles alkalmaznának, sőt biztos, hogy nem alkalmaznak, csak és kizárólag vényköteles dolgokban és bőrön át az sem fog olyan mennyiségben felszívódni, hogy az tetranogén…tehát magzatkárósító lenne, és csak orálisan, úgy, hogy én ettől nem félnék.

Mi a véleményed a nagyobb dózisu 10.000 mcg/nap Biotin szedéséről a haj állapotának javítására?

Ha Biotin hiány van, akkor sokat fog javítani, a haj, köröm állapotán a biotin, 10 mg/nap, ami 10.000 mcg/nap, az lehet, hogyha nem okoz hányingert, akkor nyugodtan, problémát nem fog okozni, nyilván nem hosszútávon, csak mondjuk egy hónapig érdemes ilyen nagy dózist szedni aztán ennek a tizedére nyugodtan le lehet csökkenteni és csak 1 mg-ot szedni, tehát 1000 mcg-ot, hát ki kell próbálni, és kiderül, hogy biotin hiány volt-e, javult-e a haj állapota, akkor igen, tehát nyugodtan.

Milyen vitaminok szedését javaslod várandósság tervezésekor női, illetve férfi oldalon is? Milyen vitaminokat javasolsz szedni már a terhesség alatt? Illetve étkezést illetően mire érdemes mindenképpen figyelni?

Kezdem ezzel a terhesség dologgal. Először is ami fontos, hogy semmiféle folsavat, véletlenül se, semmi olyat, ami folsavat tartalmaz nem szabad szedni, de legalább 400 mcg metilfolátot tartalmazó készítményt az fontos, ahogyan a B12 vitamint is fontos elkezdeni szedni már a terhesség előtt minimum 3 hónappal. Azért, mert ezeknek a vérszintje kb. 3 hónap alatt éri el az ideális vérszintet abban az esetben, ha valakinek nem ideális, márpedig akik nem szednek B12 vitamint, azok közül 100-ból egynek lesz ideális vérszintje. Tehát ezeket érdemes minél hamarabb elkezdeni szedni, már 3 hónappal a teherbe esés előtt. B12 vitaminból NE cianokobalamint szedjünk, bármilyen más forma megteszi, tehát például a metilcobalamin, vagy a hidroxocobalamin, vagy az adenozilcomalamin, ez a három mind jó forma. A metilcobalamoin a leggyakoribb. Ha napi egyszer szedünk be, akkor ebből 300 mcg-ot érdemes, de legalább 100 mcg-ot, ha több részletben szedjük be, akkor ebből kevesebb is elég, mert azt kell tudni, hogy 100 mcg-os dózisból …. 1,5 mcg-ból 1,5 mcg az 100%-osan hasznosul, és afölött amennyivel többet szedünk ,annak csak a százada fog csak hasznosulni, tehát hogyha 100 mcg-ot szedünk, akkor abból 2,5 mcg fog hasznosulni. Ha 300 mcg-ot szedünk, akkor abból kb. 4,5 mcg fog hasznosulni. Tehát akkor 1,5 – 2 mcg-ot szedünk naponta többször, vagy pedig ugye egyszer nagy dózist. Több részletben érdemes. Akkor ez a B12-ről.

Legalább 400mcg-nyi metilfolát szedése, ami még fontos ugye már a terhesség előtt, nyilván minden egyebet is lehet előtte is, sőt ajánlott is, de teherbe eséstől kezdve már érdemes ügyelni a K1, K2, D3, omega 3 szintekre, ahogyan a szelén, cinkre is. Fontos, hogy vasat NE szedjünk. A nők harmada, negyede a terhesség során vashiányos szokott lenni, de az ő esetükben sem javasolt a vas szedése. Van arról kutatás, hogy a vas szedés az a magzatra minden esetben káros hatású, egyébként az anyukára is az lehet. Ennek az oka az lehet, hogy mindenkiben nagyon sok patogén van, amiről nem is tudunk, több tucatnyi, meg persze vannak olyanok is, amikről tudunk is, és a patogének tápanyaga az a vas, sok esetben a vashiányt pont az okozza, hogy elzabálják elölünk gyakorlatilag a patogének., Pl. a Laktoferrin meggátolja, hogy ezek a patogének hozzájussanak a vashoz, ezáltal pedig több marad nekünk, másrészt pedig segíti is az egészséges sejtek vasfelvételét, ezen mechanizmus révén biztonságosan rendezi a vas szintet, a vashiány okát szünteti meg, míg hogyha vasat kezdenénk el szedni, akkor lehet, hogy a vas szintünket helyre tennénk és tünetileg ez ugye segítene, de ugyanakkor ez olaj is lenne a tűzre, mert ugyanakkor a kórokozók még jobban felszaporodnának és még több vasat kellene szednünk. A lényeg az az, hogy terhesség során mindig nézzük meg, hogy vashiányosak vagyunk-e és ha igen, akkor naponta kb. 2×200 milligrammnyi Laktoferrint tartalmazó készítményt érdemes szedni, lehetőleg vas tartalmú étkezéssel, amikor vörös húst ettünk, vagy májat, ezek vas tartalmúak, egyébként akár vashiányosak vagyunk, akár nem, egy héten kétszer mindenképpen együnk májat várandósság alatt, ha vashiányosak vagyunk háromszor is akár és akkor mellette a Laktoferrin, és ilyenkor mindig – amikor májat, vagy vörös húst ettünk, akkor azzal együtt C vitamint is fogyasszunk, mert az segíti a vasnak a felszívódását. Minél jobban szívódik fel a vas, annál kevésbé ér el bizonyos patogéneket.

Hamarosan megjelenik majd a várandós vitaminunk, körülbelül egy hónap múlva, úgy hogy azt nem is fejteném most ki, hogy miket milyen formában és milyen mennyiségben érdemes szedni, mert annak az összetétele úgyis mutatni fogja azt.

Na most férfi oldalon, hogyha arra vonatkozik a kérdés, hogy mi fontos, hogy egyáltalán a fogantatás megtörténjen, akkor az Ashwaghanda és a Shilajit is segíthet, mert mindkettő javítja a spermák minőségét is és a mennyiségét is, ezek bizonyítottan hatásosak ilyen célra.

Az Ashwagandha nők esetén is hasznos lehet, az ayurdvédában használják arra, hogy jobb minősége lesz az anyatejnek, tehát szoptatás alatt használják, terhesség alatt nem használják, nem is érdemes, viszont, ha valaki nehezen esik teherbe, ha női oldalról van probléma, az Ashwagandha akkor is tud segíteni, már két, vagy akár már három visszajelzésünk is van, hogy felhasználók ennek tulajdonítják, hogy ….ja 5, most mutatják nekem, hogy 5 ilyen visszajelzésünk is van, hogy Ashwagandha fogyasztónk egyértelműen ennek tulajdonította, hogy végre sikerült teherbe esnie. Erről ugyan klinikai kutatás nincs, ez csak egy ilyen megfigyelésünk.

Étkezésről még. Szintén terhesség során fontos az, hogy nehogy ketogén diéta alatt legyen valaki terhes, annak nagyon sok hátulütője lehet, mert egyszerűen olyankor a szervezet tápanyaghiányt érez, ami magának a ketongén diétát folytatónak kedvező, de a magzatnak az iszonyat nagy stressz és egy rossz világra fog készülni és ettől kezdve olyasmi tüneteket fog mutatni, mint ami a koraszülött gyermekekre jellemző, mint hogy nekik másmilyen az idegrendszerük, HPA tengely máshogy működik stb. Lényeg az, hogy terhesség alatt nagyon fontos, hogy legalább 150 gramm szénhidrátot fogyasszunk, nyilvánvalóan mellette a vércukrot érdemes mérni, tehát sohasem együnk annyi szénhidrátot, hogy a fogyasztását követő 40 perc múlva 7,7 fölé menjen a vércukrunk, ezt azért vegyük figyelembe. Ennek a feltételnek eleget téve legalább 150 gramm szénhidrátot érdemes fogyasztanunk, főleg keményítő formában, tehát ne cukor és gyümölcs formája adja ki a nagyját a szénhidrát bevitelnek. A kismama terhesség alatt ne fogyasszon sok húst vagy fehérjét, az is káros a magzatra. Helyette inkább belsőségeket, kagylót, rákot, tintahalat, tengeri herkentyűket, tojássárgáját, tehát ezek tegyék ki a fehérjéket. Meg mondjuk csontlé, pacal, tehát kollagén típusú fehérjékből álljon. Ha nem szedünk kolint külön, akkor legalább 6 tojássárgáját meg kellene enni naponta, ha szedünk, akkor elég kettő is. 800-900 mg kolin bevitele fontos egy nőnek. Egy tojássárgájában kb. 150mg van

A múltkor olvastam, hogy kolint is kellene a vegáknak szedni, milyen formában érhető el?

Nekünk kolin kloridunk lesz nemsokára, az ugyanolyan jó, mint a kolin bitartarát. Igazából ez a két kolin forma engedélyezett az Európai Unióban, ezek teljesen rendben vannak. A kolin klorid gyakorlatilag a kolinnal egy sója, tehát kicsit ilyen só ízű, hőálló. Ez egy ilyen cseppes forma lesz, a multivitaminunknak is része lesz, különösen a várandós multivitaminban lesz sok, meg lesz külön termékként is, és nyugodtan bele lehet csepegtetni levesbe, vagy narancslébe, vagy akármibe, ilyen sós íze van. Tehát könnyű szedni. Igen Vegáknak nagyon fontos, mert kolin az májban, agyban, csontvelőben, tojás sárgájában, belsőségekben, tehát szinte csak ilyenekben van. Magvakban is van minimális mennyiség, de ahhoz naponta meg kellene enni mondjuk 5 kg szotyit, vagy tökmagot, vagy mandulát, vagy ilyesmit ahhoz, hogy elegendő mennyiség legyen, tehát ez fizikailag is képtelenség, meg nagyon káros is lenne a sok omega 6 tartalom miatt, de ugye van a szójalecitin, meg a napraforgó lecitin, tehát gyakorlatilag tehát abból is tudja pótolni a lecitint, a szója lecitinnek kb. 10%-a az a kolin. Tehát 5g szója-, vagy napraforgó lecitinben van 150mg kolin, annyi, amennyi egy tojássárgájában, vagy két falat májban. Naponta meg kéne enni 450mg kolint, ha valaki várandós, akkor többet, 900mg-nyit, akkor 15-30g közötti szójalecitint kellene megenni, az azért nagyon sok szója-, vagy napraforgó lecitin, amit nem kényelmes megenni.

A cinknek és a réznek milyen a kapcsolata?

Az a kapcsolata, hogy a kettő az együtt nagyon fontos, tehát, ha túl sok cinket szedünk és kevés rezet szedünk, az is probléma, ha sok rezet és kevés cinket, az is probléma. Az aránynak úgy kell kinéznie, hogy 15mg cink mellé 1,5mg réz kell. Ez akkor tíz az egy arányban kell a réz és a cinknek lennie. Ha valaki eszik hetente 1x, 2x borjúmájat, akkor nem kell se cinket, se rezet szednie.

Tartósítószer-mentes fehérjeforrások közül az alábbiak mennyire jók szerinted? -sóval érlelt sonka / füstölt hús / konzerv hal. Te milyen forrásból fedezed a fehérje szükségleted?

Én nagyon szeretem ezt a témát egyébként, ezt a fehérjét, a múltkor azt hiszem erről beszéltem is valamennyit, a három közül egyébként egyik rosszabb, mint a másik mondhatnám. Talán a sóval érlelt sonka…. A konzerv hallal az a probléma, hogy konzerv és mint olyan a biszfenol ami van minden konzervben és tetrapakkos dologban. Most már van olyan, ami biszfenol mentes, abban más van, ami rossz, tehát sajnos semmilyen konzerv, vagy tetrapakk dolog nem tud igazán jó lenni, ezek gyakorlatilag xenostrogenek, ami a hormonrendszert megborítja. Volt is egy vizsgálat, hogy akik hetente kétszer esznek konzervet, azoknak a bisztenol szintje és a prolaktin szintje nagyon eltért, ilyen tízszeres bisztenol volt a vérükben, és a prolaktin is nagyon megemelkedett a konzervet nem evőkhöz képest. Konzervet nem nagyon érdemes. Én is szoktam néha, hetente egyszer konzervet enni, tőkehalmáj formájában, mondjuk én szedek sok lugol oldatot – jódot, és ez a xenostrogenek ellen jó, tehát emiatt. Azt gondolom, hogyha valaki konzervet eszik, akkor a magas jódbevitel az ellensúlyozni tudja az abból származó kockázatot. Egyébként meg a szardínia az azért jó, mert benne van a csont is és az ember úgy mindenestül megeszi, tehát hogy egyik héten ezt, a másik héten azt így érdemes konzervhalból enni.

A sóval érlelet sonkával és a füstölt hússal az a baj, hogy egyrészt vörös hús – ami nem feltétlenül baj, mindjárt kitérek rá -, viszont az egyik érlelet, a másik hőkezlve van és hogyha a fehérjéket 100 fok felett hőkezeljük, akkor ún. agék (advenced glication and-product), tehát glikációs végtermékek keletkeznek bennük, ami a hormonrendszerre is és az inzulinérzékenységre is nagyon rossz hatással van. Ez gyakorlatilag, hogyha bármilyen állati eredetű fehérjét, ha hőkezelik 100 fok felett, az inkább 120-130 fok fellett kezdenek el benne nőni ezek az agék, viszont un. fehérje oxidáció – ami a bélflórára és az inzulin érzékenységre rossz hatású, illetve a káros anyagok beépülnek sejtstruktúrákba, amiket utána kizárólag autofágiával tud a szervezet magából kitakarítani. A legtöbb ember ritkán van indukált autofágia állapotában. Tehát ritkán végez szakaszos koplalást vagy van ketózisban, emiatt ezek az anyagok különösen tudnak halmozódni. Ennek a fehérje oxidációnak mértéke attól függ. Minél több vasat tartalmaz egy fehérje, annál inkább. A vörös húsok tartalmazzák a legtöbb vasat, tehát ezért lehet ilyen szempontból problémás, az izomszövet maga, tehát annak a struktúrája különösen hajlamos erre a protein oxidációra. A vörös hús, az ugye izomszövet és még vörös hús is, tehát az a legrosszabb ilyen szempontból, a fehér hús azért annyival jobb, ami meg nem hús, hanem mondjuk tojás, vagy mondjuk egy kagyló vagy egy rák, akkor az megint csak kevésbé problémás ilyen szempontból. Számítanak az aminósavak is, hogy valamiben mennyi a glutamin, a lizin, meg ilyenek, ilyen szempontból pl. a kollagén típusú fehérjék, se nem hús, se nem izom eredetű, tehát nem áll azokból az izomszálakból, meg összetevőkből, amik hajlamosak erre a fehérje oxidációra, nincs benne vas és az aminósav összetétele is olyanból áll, amik kevésbé hajlamosak oxidálódni, ezen felül a kollagén fehérjékben az aminósav arány olyan, hogy a glutamin, a bca és a leucin ezek közül különösen, meg a triktofán a cisztein és a  metionin nagyon alacsony kollagén típusú fehérjékben pont ideális arányban van és ezek azok a fehérjék, amiknek a túlfogyasztása jellemző egyszerűen azért mert főleg húsokat eszünk és az izomszövetben van ezekből a legtöbb (főleg a bca-ból meg a glutaminból, meg a ciszteinből is amúgy). Ezekből túl sok van a véráramunkban, ami a túlzott húsfogyasztás eredménye, akkor az fokozza az öregedésünket, fokozza a daganat kockázatot és általában a civilizációs betegségek kockázatát. Több olyan kutatás van, ahol akár a BCA-k közül a leucint, akár a metionint, vagy nagyon sok glicint adtak hozzá a táplálkozáshoz, akkor úgy 30%-kal tovább éltek azok az állatok. Jelenleg ezeknek az aminósavaknak a modulálása tűnik a leghatásosabbnak az élethossz növelésében és bizonyos betegségek kezelésében is.

Egy szó mint száz, én a kollagén típusú fehérjékből igyekszem minél nagyobb arányban bevinni a fehérjét, a protein oxidáció, a glikációs végtermékek és az aminósav arány miatt is, nyilván a fehérje bevitelemnek csak a fele, harmada származik kollagén típusú fehérjékből, vagy mondjuk a fele, nekem magas, de másnak elég, hogyha a harmada is, mint mondjuk a csontleves, vagy mint a kollagén por, vagy ilyenekből, vagy pacal, körömpörkölt, hasonlók és ezen felül igyekszem belsőségekből – mert ugyan az nem kollagén típusú fehérje, az olyan aminosav arányú mint a húsok, de mégis kevesebb lesz bennük a protein oxidáció. Ezeket igyekszem nem sütve, hanem inkább párolva, vagy valahogy alacsony hőkezelve, vagy főzve elkészíteni – szintén ugye az age-k miatt és a protein oxidációk miatt -, egységnyi – nem igazán lehetne károsnak nevezni, mert csak túlfogyasztása káros a felsorolt aminósavaknak, de ha már ezeket az aminosavakat tartalmazza valami, akkor ezek egységi mennyiségéhez a legtöbb hasznos anyag társuljon, ásványi anyagok, vitaminok. Emiatt a belsőségek, illetve a tengeri herkentyűkből szeretem fedezni ezeket az aminosavakat inkább. A legjobb szerintem egyébként, hogyha semmilyen húst nem eszünk, vagy csak ha már nagyon nincsen más, a tojásból is a fehérjét kidobjuk és csak a sárgáját használjuk föl, aminek egyébként ugyanakkora a fehérjetartalma, mint a fehérje részének, csak a fehérjében nemigen van más a 3g-nyi fehérjén kívül más, míg a sárgájában rengeteg hasznos egyéb anyag is van.

Mi a véleményed a molekuláris hidrogénről?

Ha valaki mondjuk hasmenéses és hidrogénes vizet iszik, vagy valami olyasmit, ami növeli a hidrogén szintet, akkor az nem jó ötlet, akkor lehet, hogy még hasmenésesebb lesz. Ha valaki szorulásod, vagy nincsen hasmenéses problémája, akkor érdemes lehet a hidrogénes víz, vagy más módszerrel a hidrogén szintet növelni, de egyébként én azt gondolom, hogy a bélflóra modulálásával jobban lehet növelni a hidrogén szintet, mint az ilyen hidrogénnel dúsított vizek, meg hasonló módszerek alkalmazásával.

Felső légúti bakteriális megbetegedés (torok-, mandulagyulladás) esetén antibiotikum helyett mit tudnál ajánlani?

A megfázás és az influenza is, tehát amikor elkapunk valami fertőzést, az vírusos eredetű, és abból nem gyógyulunk meg időben, pár nap alatt, végülis krónikussá válik, ugye legyengült az immunrendszer, nem küzdött meg vele, akkor könnyen történik egy bakteriális felülfertőzés, mondjuk egy tüszős mandulagyulladás, az már az eredeti megfázásnak, vagy influenzának egy bakteriális felülfertőzése, tehát akkor már jó az antibiotikum – nyilván nem feltétlenül szükséges -, de addig amíg csak megfáztunk, köhögünk, fáj a torkunk, piros a torkunk, be van gyulladva, az első 4-5 napban teljesen fölöslegesen szednénk antibiotikumot, pedig az orvosok előszeretettel előírják és tök fölöslegesen, de rengeteget árt. A megfelelő D3 vitamin vérszint meg a megfelelő táplálkozás meg jó sok C-vitamin is ezt úgy nagyjából rendezi. Amúgy a tanácsom, hogyha azt érzed, hogy megfáztál, amint az első tüneteit megérzed, akkor mega dózisú D3 vitamint érdemes szedni, ami azt jelenti, hogy 3 alkalommal, nagyjából fél nap különbségekkel 50.000NE D3 vitamint beszedni, ami a mi D3-unkból 50 cseppet jelentene egy alkalommal. Amikor érzed kicsit kapar a torkom, valami rossz, akkor egyből beszedsz 50 ezret, másnap megint 50 ezret, majd egy fél nappal később megint, aztán VÉGE! Utána pár napig ne szed D3-at, vagy csak ugyanannyit, mint eddig, 5-10 ezret, mint télen, tehát ez a nagy dózist csak másfél napig kell szedni.

Aztán C vitamint un. béltoleranciáig, ami mondjuk óránként 1 grammot, és ha az nem okozott hasmenést a nap végére, akkor mehet fél óránként 1 gramm, ha pedig okozott már az óránkénti is, akkor óránként fél gramm, vagy fél óránként fél gramm, tehát kitapasztalni azt, hogy hogy tudsz úgy minél több C vitamint beszedni, hogy a nap végére ne okozzon hasmenést, annyit érdemes.

És a Laktoferrin.  Ilyenkor, tehát amikor még tart a betegség, érzed, addig a 3×600 milligrammot, tehát napi 1800 milligramm Laktoferrint.

Cink acetát – kifejezetten ezt a formáját a cinknek – szörnyű íze van és az ízlelőbimbóinkat napokra tönkreteszi, úgy értve, hogy nem lesz jóízű semmisem – és egész nap érdemes kis dózisú cink acetátot szopogatni, ennek utána lehet nézni internetet, hogy cink acetát, comon cold vagy ilyesmi, van egy a vírusoknak a tovább terjedését gátló hatása és ha ezt amint érezzük a torkunk kaparását, vagy bármi ilyesmit és egyből elkezdjük szopogatni, naponta ilyen 30 mg-nyi mennyiség kell és szétoszlatva az egész nap során úgy hat részletre, ilyen 3-4 mg-okat szopogatni belőle, és fontos, hogy egy alkalommal legalább olyan fél órán keresztül szopogassuk, tehát ilyen kis mennyiségben szájba venni. Van egy készítmény, amit külföldön lehet kapni, de nagyon drága, de mindegy, hogyha találkozol ilyen készítménnyel, és van alkalmad kipróbálni, akkor jó az, ha tudod, hogy az jó. Elő sem jön a betegség, hogyha időben elkezdjük szedni, mert nem tud tovább terjedni. Illetve reggelre mindig egy kicsit rosszabb, mert hogy este nem tudtuk szopogatni és akkor mindig egy kicsit tovább terjed. Ez egy nagyon hatékony módszer, csak mondom, hogy szörnyű az íze, és utána bármit eszünk, akkor napokig más lesz….

Mit gondolsz a Ginkgo Bilobáról?

Ginkgo Bilobából ilyen 120 és 140mg között érdemes szedni, a 24/6-os típusút kell keresni és ebből 120 és 240mg között szedni, nem egyszerre, hanem egy nap két részletben, legjobb éhgyomorra, tehát mondjuk reggeli előtt és vacsora előtt. Abban az esetben, ha van fülzúgás is, mert arra jó egyébként, akkor reggeli és ebéd előtt érdemes. Az agyban a véráramlást segíti, ha ilyen problémából ered a szellemi hanyatlás, akkor kifejezetten jó ellene a Ginkgo Biloba, de amiket mondtam az előzőekben, az intermitten fasting, egy pár hónapos ketogén diéta, a cirkadiám ritmus rendezése és a sok-sok testmozgás jó. És a legfontosabb a nem ülés, tehát, hogy minél kevesebbet üljünk nap közben és csak esete feküdjünk, amikor alszunk. Nyilván ezek macerás dolgok, de ezek sokkal többet érnek, mint a Ginkgo Biloba, vagy az Ashwagandha, vagy bármi, de egyébként a Ginkgo Biloba mellett az Ashwagandha is jó ilyen demencia meg hasonlók ellen.

Folsavat miért nem lehet szedni semmiképp babavállalás előtt?

A folsavval az a probléma, hogy egy teljesen természetidegen anyag, a szervezetünkben semmi keresnivalója nincsen. A természetben FOLÁT létezik. Ez úgy működik, hogy a folátot egy enzim, a metáltetrafolát enzim átalakítja metilfoláttá, ami pedig a hasznos. Ugyanaz az enzim a folsavat is átalakítja folsavat átalakítja foláttá, a folátot meg metilfoláttá. Az emberek 40%-ának, tehát kevesebb, mint a felének működik megfelelően ez az enzim és még nekik is körülbelül csak a tizedük akiknek még minden tápanyag hiányuk is rendben van, hogy ez az enzim jól is működjön. Tehát van egy genetikai oldala és van egy táplálkozási oldala is ennek az enzimnek a működéséhez. Körülbelül az emberek tizede esik abba, akiknél mind a kettő teljesül, hogy rendben legyen és az emberek 90%-a a folsav egy részét, a legtöbb esetben a nagyobbik részét, amit beszedett folsavat, nem alakítja át foláttá. Emiatt folyamatosan halmozódik a vérünkben egy totálisan természetidegen anyag. Az utóbbi 5-10 évben sokat foglalkoztak ezzel a témával és erős korrelációt találtak pl. az UNFA (unmodified folic acid), az át nem alakult folsav szint a vérben erősen korrelál a vastagbélrák kockázatával. Talán ilyen háromszoros. Tehát akinek magas ez a vérszintje, minél magasabb, annál nagyobb erre a kockázat. Például a vastagbélrákra is, még hogyha ez a kutatás nem lenne, akkor is ijesztő lenne, hogy egy tökidegen anyag halmozódik a vérünkben és a szövetünkben, amitól azután jó sok idő lehet megszabadulni, de miután van ez az erős korreláció egy rákkal is, ez különösen aggasztó.

Mit érdemes fogyasztani magas vérnyomás esetén?

Nitrátot, elsősorban nitrátot. A zöldségekben van sok nitrát. A céklában van sok, napi fél liter céklalé, vagy egy kiló cékla megevése az rengeteg nitrátot tartalmazna, de igen ám a cékla – mondjuk fél liter céklalevet könnyű meginni, de a cékla mondjuk fodmap, és ki mennyire bírja. Én például bizonyos fodmapos ételeket jól bírok, de a céklát pont nem. Az engem például nagyon puffaszt. Tehát ha neked ilyen problémád nincsen, akkor a cékla az egy kényelmes és tökéletes megoldás, ha pedig neked is van ilyen problémád a céklával, akkor valószínűleg lesz a zellerrel is, ami még nagyon jó nitrát forrás, mondjuk a zellerlé az már nem biztos, hogy olyan jó, ilyenkor a zöld salátákban, a leges-legtöbb nitrát a rukkolában van, de akármelyik zöld saláta, a sima kerti zöldsaláta is jó, ilyenkor abból egy olyan 10 dkg-nyit érdemes leturmixolni, akár többet is, és akkor ezt le lehet hörpinteni. Érdemes lehet még napi 1.5-3 gramm közötti citrulint szedni, ami tízszer annyi argininnel látja el a szervezetet, mintha arginint szednénk magát, ami egy másik mechanizmus révén fokozza a nitrogén oxid termelést és így értágító és vérnyomás csökkentő hatása lesz. Persze nagy dózisú halolaj is jó mellé és hosszú távon a megfelelő K1, K2 és magnézium ellátottság is jól jöhet, illetve a fokhagyma az eléggé egyéni, mert annak is van egy vérnyomás csökkentő hatása, de egyeseknél előfordulhat az ellenkező hatás is, de az ritka. A legjobb vérnyomáscsökkentő dolog az a testmozgás, sport, stresszcsökkentés, aminél ugye a cirkadiám ritmus behangolása az alapvető fontosságú. Meg hát nyilván meditáció, jóga meg hasonlók.ó

Fehér cukor helyett mit javasolsz édesítésre? Én főként eritritet és kókuszvirágcukrot használok.

A kókuszvirágcukor, az cukor. Semmi különbség nincsen a kókuszvirágcukor és a kristálycukor, vagy a barnacukor között. A kókuszvirágnak ugyanannyi a glikémiás indexe és ugyanaz az összetétele pontosan, mint a barnacukornak, nádcukornak vagy akár a kristálycukornak. Nyilvánvalóan a barnacukor, vagy a nádcukor abban különbözik a sima finomított répacukortól, hogy több benne az ásványi anyag, ami nem azt jelenti, hogy sok van benne, hanem a nullához képest sok van benne. Ami már számítani, ahhoz kb. egy kilót kellene megenni belőle, na most azért egy kiló cukrot azért ne együnk már meg! Tehát igazából semmi. A kókuszvirágcukor az egy igazán nagy átverés, erről vizsgálatok is vannak.

Az eritrit az teljesen rendben van, én az eritritet, a sztíviát, és elsősorban a glicint szoktam ajánlani – na most nem azért szoktam a glicint ajánlani, mert nekünk van glicinünk, hanem azért mert a glicin nemcsak hogy nem emeli meg a vércukorszintet és édes ízű, hanem az mérsékeli a vércukorszint emelkedését, javítja az inzulinérzékenységet, ami semelyik másik édesítőről nem mondható el, hiszen az édesítők csak annyit tudnak csinálni, hogy kevésbé, vagy nem emelik meg a vércukor szintet ők maguk, de nem csökkentik a vércukorszint emelkedését. Ha pl. egy süti glicinnel van édesítve és mondjuk gesztenyelisztből, vagy tápióka keményítőből, vagy akármilyen keményítőből készült, vagy akár lisztből süti, akkor az a keményítőtartalmánál, vagy a gyümölcstartalmánál fogva meg fogja emelni a vércukorszintet, de ha glicinnel van édesítve, akkor kevésbé.

Bevizsgált, megbízható forrásból származó forrásvízről mint napi folyadékbevitel, mi a véleményed?

Hogyha nincsen benne túl sok ásványi anyag, akkor jó, arra figyelj, hogy fluor – mert nagyon gyakran van bennük fluor-, az semennyi ne legyen benne, vagy mondjuk 0,1 milligramm / liternél ne legyen benne több.