11. jegyzet: K-vitamin

Bíró Szabolcs állításából ezt szűrheti le az olvasó:
A szokásos K2 MK-7 értékesítési érdekek mentén történő kommunikáció: A K2-vitamin MK-7-es formája a legjobb, csak azt érdemes szedni, min. 50-75 mcg-ot naponta, de 100 mcg az optimális. A K1-vitamin nem előzi meg a csontsűrűség csökkenését időskorban, és nem alakul belőle megfelelő mennyiségű K2-vitamin, így nincs érdemi hatása a csontanyagcserére, ennek következtében a kalcium könnyen az érfalakon rakódik le.

Bíró Szabolcs indoklása:
Nincs semmi indoklás azzal kapcsolatban, hogy a K2-vitamin MK-7 formája jobb lenne, mint a K1-vitamin. Holott legalább az, hogy a bioakkumulálódása jobb (jobban hasznosul) említhető lett volna számtalan hivatkozással… (Bár, mint később látni fogjuk az MK-7 magas bioakkumulálódása inkább problémás, mint jó…) Végső soron tehát semmi alátámasztást nem ad azzal kapcsolatban a könyv, hogy miért tartja a K2 MK-7-et a K-vitaminok preferált formájának. Hivatkozik azonban egy 1986-os szakcikkre, [Hauschka 1986] annak bizonyításául, hogy a K2-vitamin elősegíti a csontok meszesedését és megakadályozza az erek és a vese meszesedését, azonban e szakcikket elolvasva kiderül, hogy abban szó sem esik a K2-vitaminról, csupán az oszteokalcinról és a K-vitamin-függő fehérjékről, azaz egészen másról szól (kicsit furán érzi ilyenkor magát az ember…). Ezen felül egy másik szakcikkre [Ballegooijen 2017] is hivatkozik, miszerint a K2-vitamin D-vitaminnal együtt szedve jó hatású az inzulinszintre, vérnyomásra és csökkenti a meszesedést, azonban e szakcikk csupán végig veszi az eddigi vizsgálatokat és megállapítja, hogy a D-vitaminnak az együtt szedése K1-vitaminnal vagy K2 MK-4 45ezer mcg-os dózisával, jó hatású az említett állapotokra, míg MK-7-tel kapcsolatos vizsgálat nem is szerepel e áttekintésben, csupán a többitől külön felsorolva 1db krónikus-veseelégtelenségben szenvedőkön végzett vizsgálat, ami viszont irreleváns, mivel ilyen vesebetegség esetében a K-vitamin máshogy metabolizálódik, emiatt mindig fontos és hasznos a pótlása ilyen esetben (azaz ha pozitív eredményt szeretnél K-vitaminnal kihozni, akkor végezd vesebetegeken a vizsgálatot… azonban az ilyen vizsgálatok eredménye nem kiterjeszthető olyanokra, akik nem rendelkeznek krónikus-veseelégtelenséggel). Összességében tehát nem csak indok nem szerepel azzal kapcsolatban, hogy miért lenne a K2 MK-7 a preferált K-vitamin forma, de még azzal kapcsolatban sem adott meg egyetlen hivatkozást sem, ami egyértelműen rámutatna, hogy a K2 MK-7-es formája egyáltalán jó lenne bármire… (persze szerintem is jó az MK-7-es forma és bőven van szakcikk, amire lehet hivatkozni, hogy van annak is előnye bizonyos szempontból, ezért lep meg, hogy egy ilyet sem sikerült hivatkozni a könyvben mégsem, ha már az az állítás szerepel benne, hogy az a legjobb…). Tehát nem csak azt az állítását hagyta bizonyítás nélkül, hogy K2 jobb, mint a K1, de arra sem adott meg releváns hivatkozást, hogy K2-nek egyáltalán bármi hatása lenne. A K1-vitamin hatástalanságára azonban megadott 2db hivatkozást, azonban itt is helytelenül: E két hivatkozásban szereplő vizsgálat egyike [Blinkey 2009] pont azt bizonyítja, hogy a K1 még kis dózisban sem kevésbé hatásos, mint a K2 nagy dózisban (1 mg K1 és 45 mg K2 MK-4 sem volt szignifikáns hatású a vizsgálatban, de ebből Szabolcs csak arról számolt be, hogy a K1 nem volt hatásos, holott ez egy összehasonlító vizsgálat volt nagyobb dózisú K2-vel, ami szintén nem volt hatásosabb…). A másik hivatkozott vizsgálat [Cheung 2008] meg pont azt bizonyítja, hogy a K1 hihetetlen jól csökkenti a rákkockázatot (negyedére) és a töréskockázatot (felére), mely utóbbi a legjobb mutatója a csontegészségének, míg a BMD (csontásványsűrűség) nem jó mutatója, ugyanis a csont tömegének nagyját kollagén fehérje szerkezet adja és erre vannak jó hatással a K-vitaminok, így ezért sem feltétlenül mutatója a BMD növekedése a csont állapot javulásának és azért sem, mert a BMD-t akkor is magasabbnak mérik, ha a csonton/ízületben mészlerakódás nő, nem csak akkor, ha a csont szerkezetében nő a kalcium. Erről feledkezhetett meg Szabolcs és részrehajlóan csak arról számolt be, hogy a BMD nem nőtt a vizsgálatban. Napi 5 mg K1 pótlást kapott az egyik csoport 2-4 éven át és ez a negyedére csökkentette a rákkockázatot és felére a töréskockázatot a körükben a placebo csoporthoz képest. A BMD nem növekedett egyik csoportban sem, azonban a csonttörés kockázat csökkentője a jó mutatója a csontegészségnek és nem a BMD változása.

Komoly átverés ezeket a vizsgálatokat úgy tálalni laikusok felé, hogy a K1 nem hatásos, míg a K2 jó.

Az én állításom: 
A K1-vitamin az egyetlen K-vitamin, ami számottevő mennyiségben előfordul(t) őseink és a mai természeti népek táplálkozásában, ugyanis, ha egy állat nem kap szintetikus K3-vitaminnal dúsított itatóvizet és/vagy tápot, akkor a szöveteiben csak 1-2 mcg/100 g K2 fordul elő (1-2 mcg K1 mellett), az is kizárólag MK-4 formában. K2 élelmiszerekben ezen felül csak az érlelt sajtokban és fermentált szójában található meg jelentős mennyiségben, de szinte csak MK-7 vagy annál hosszabb menakinonok formájában (pl, MK-8/9/10/stb). Mivel sem az állatok nem kaptak 100 éve még K3-pótlást, sem az érlelt sajtok vagy fermentált szója nem volt évezredekkel ezelőtt a táplálkozásunk része, így egyedül K1-vitaminhoz jutottunk számottevő mennyiségben, méghozzá rengeteghez: Algák fogyasztásával napi több tízezer mcg K1-vitaminhoz is könnyen hozzájuthat(t)unk, míg algák nélkül, zöldségek fogyasztásával is 1000 mcg körüli a mai természeti népek K1 bevitele.

Különböző szerveinknek/szöveteinknek különböző a K1 és K2 igénye. Van amelyik a K1-et, van amelyik a K2-t preferálja, de mindnek kell mindkettő. Egyedül a K1-vitaminnak és a K2 MK-4-nek van hatása a szervezetben, az MK-7-nek csak azért van, mert az is MK-4-é tud alakulni, ahogy a K1 is.

A K1-vitamin egyformán hatásosan vagy hatásosabban növeli szöveteink K2 szintjét, mint maga az azonos dózisú K2, azonban a K1 mindezt minden szövet ideális szöveti K1/K2 arányát megtartva, míg a K2 nagy dózisban, K1 nélkül szedve, ezt az arányt felborítja. Ez lehet az oka, hogy rendre hatásosabbnak találták minden vizsgálatban a K1-vitamint, mint a K2-t, melyet igazán hatásosnak nem is találtak, csak a lobbija erős…

Hosszabb írásomban (indoklásomban) végig veszem az eddigi vizsgálatokat és a legfrissebb áttekintéseket is a K-vitaminokról és annak okát, hogy mire hivatkozva próbálja meg a K2 lobbija a K2-t jobbnak mutatni, mint a K1-et, és hogy miért jobb valójában mégis a K1, illetve milyen esetben lehet érdemes K2-t is szedni.

A lényeget azért itt is összegzem: Mind az állati, mind a humán vizsgálatokban, ahol a K1 és a K2 azonos dózisa egymással össze volt hasonlítva a K1 vitamin bizonyult jobbnak. A K1 vitamin a leghatásosabb minden mutató javításában, szív- és érrendszerre csak a K1 a hatásos, miközben a K2 MK-7 360mcg-os dózisában még fokozta is egy független vizsgálatban az érelmeszesedés ütemét a placebóhoz képest, míg egy másik friss vizsgálatban ugyanez a dózis ismét hatástalan volt. Ezzel szemben 10 mg K1-vitamin negyedére-harmadára csökkentette a meszesedés kockázatot a placebóval szemben!

Egy lényeges infót is leírok még itt: Mivel EU-ban és USA-ban is ajánlott előírás a haszonállatok tápjának/ivóvizének K3-mal való pótlása, ezért jellemzően a húsáruk, főleg az ipari húsáruk (azon belül is a zsírosabbak) nagyon sok K2-vitamint tartalmaznak a K2 székletben előforduló formáiban, azaz MK-9/10/11/12 formákban főleg, melyek az MK-7-tel azonos hatásúak feltehetően, azaz magas bioakkumulálódásúak. Emiatt alighanem az MK-7-hez hasonlóan könnyen felboríthatják a K1/K2 szöveti arányt. Amennyiben nem fogyasztunk K1 dús algákat/zöldségeket vagy pótlunk K1-et nagy dózisban, akkor a sok ipari húsárú fogyasztás veszélyes lehet, ahogyan a 360 mcg-os K2 MK-7 pótlás is, különösen a kettő együtt. Kevés mérés van, de pl átlag USA sertéshúsárú 100-500 mcg közti K2-t tartalmaz 100 grammonként, főleg az említett formában. Feltehetően a K1 pótlás megakadályozza a magas bioakkumulálódású K2 formák okozta szöveti arány felborulását, ezért a nagy (nem vad) húsfogyasztóknak különösen érdemes lehet pótolni K1-et úgy napi 1000 mcg-ot. (A füvet legelő marháknál is gyakori az itatóvizük K3-mal dúsítása, mivel bár a fűfélékben, amit legelnek sok a K1-vitamin, de a K-vitamin antagonista hatású növényi kumarin származékok mennyisége is és emiatt szoktak K3-mat adni a biztonság kedvéért a vizükbe)

Az én indoklásom: 
A K-vitaminok valódi arca – Szabó Gál Bence – webinárium (szabogalbence.hu)
(A beillesztett link alatt a K-vitaminok valódi arca c. cikk 90 perces, valamint a 20 perces olvasási időre vágott változat is megtalálható. Hivatkozásokat a 90 perces változatban talál az olvasó.) 

Felhasznált szakirodalom

  1. Cheung AM, Tile L, Lee Y, Tomlinson G, Hawker G, Scher J, Hu H, Vieth R, Thompson L, Jamal S, Josse R. Vitamin K supplementation in postmenopausal women with osteopenia (ECKO trial): a randomized controlled trial. PLoS Med. 2008 Oct 14;5(10):e196. doi: 10.1371/journal.pmed.0050196. Erratum in: PLoS Med. 2008 Dec;5(12):e247. PMID: 18922041; PMCID: PMC2566998.

  2. Binkley N, Harke J, Krueger D, Engelke J, Vallarta-Ast N, Gemar D, Checovich M, Chappell R, Suttie J. Vitamin K treatment reduces undercarboxylated osteocalcin but does not alter bone turnover, density, or geometry in healthy postmenopausal North American women. J Bone Miner Res. 2009 Jun;24(6):983-91. doi: 10.1359/jbmr.081254. PMID: 19113922; PMCID: PMC2683650.

  3. Hauschka PV. Osteocalcin: the vitamin K-dependent Ca2+-binding protein of bone matrix. Haemostasis. 1986;16(3-4):258-72. doi: 10.1159/000215298. PMID: 3530901.

  4. van Ballegooijen AJ, Pilz S, Tomaschitz A, Grübler MR, Verheyen N. The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Int J Endocrinol. 2017;2017:7454376. doi: 10.1155/2017/7454376. Epub 2017 Sep 12. PMID: 29138634; PMCID: PMC5613455.