0. jegyzet: bevezető

A Vitaminipar című könyv kritikája

Bíró Szabolcs, a WTN étrend-kiegészítők tulajdonos-vezetője néhány éve pár perces, edukációs videókból álló sorozatot indított, amelyben sokszor minden tudományos ismeretnek és vizsgálatnak ellentmond. 2-3 percbe természetesen nem férnek bele az érvek és hivatkozások, és úgy eleve semmi, ami ilyen erős, kijelentő állítások mögé nélkülözhetetlen. Ezzel kapcsolatban már többször beszéltem Szabolccsal, kérdezve őt, hogy mégis miért tesz ilyen hamis, sokszor káros állításokat, hiszen azok ellenkezőjét bizonyította minden eddigi vizsgálat, miközben mellettük szóló, azokat igazoló nem létezik egy sem. Próbáltam tehát meggyőzni, sikertelenül. Illetve mondhatnám, hogy egymást próbáltuk meggyőzni, de ő a tudomány megbízhatatlanságára és a szólásszabadságra hivatkozott csak, amit én érvként nem tudok elfogadni.

Most végre megjelent egy könyve is, a Vitaminipar, ahol legalább láthatom, hogy mire alapozza a szakmai véleményét, javaslatait. Sajnos nem találtam semmit, amit találni reméltem, illetve amit találnom kellett volna. Azaz a szakmai véleményét a saját szakmai véleményére, és néhány éves tapasztalatára alapozza, s így aligha lehet más az ember benyomása, mint hogy magát az egyedüli autoritásnak tartja, aki a tudomány felett áll. Azt írja, hogy olyan sok szakmai publikáció (vizsgálat) jelenik meg folyamatosan, hogy azt egész kutatócsoportok sem lennének képesek értelmezni, azonban ő igen, és hogy az olvasónak ne kelljen, ő most biztos útmutatást ad arról, hogy hogyan válasszunk étrend-kiegészítőket, melyek a helyes vitamin- és ásványformák. (Hozzáteszem, bár valóban milliónyi publikáció jelenik meg évente, no de több 100 ezer témában… Egy-egy adott vitaminról vagy témában alig 1-2 publikáció jelenik meg évente, ami nemhogy követhető, de én még kifejezetten keveslem is.) Érdekes módon végül oda jutunk, hogy a könyv javaslatait mind szem előtt tartva, a teljes világpiaci kínálat leszűkül az ő termékeire. Pl. nincs a világon egyetlen multivitamin vagy b-komplex készítmény sem, ami megfelelne a könyvben (és videóiban) felállított feltételrendszernek (szakmai javaslatnak), kivéve Szabolcs cégének, a WTN-nek a termékei. Természetesen az akár világszintű egyediség izgalmas és csodálatos is lehetne, de a nagyszámú félreértés és tévedés azt mutatja, hogy itt nem erről van szó.

Tekintettel arra, hogy a könyv egy jelentős része fikció, amit egy kőolajiparban komoly teljesítményeket elért, tapasztalt szakember kész tudományos tényekként mutat be, magát átkeresztelve a kőolajipar szakemberéről a vitaminok szakemberére, nyugodtan nevezhető a könyv egy része tudományos fikciónak, azaz sci-fi-nek. Kár, pedig van sok hasznos, kifejezetten jó része is a könyvnek, csak hát ha az olvasó nem tudja felismerni, hogy melyik rész valóság, melyik sci-fi és melyik öncélú marketing, akkor az olvasása többet árthat, mint használhat. Részben ezért, részben pedig azért, mert Szabolcsnak már bő fél éve megígértem, hogy nyilvánosan fogok reagálni a súlyosabb tévedéseire, az elkövetkezendő hetekben, heti egy alkalommal ezzel kapcsolatban fogunk posztolni. Valódi szakmai alapossággal végigjárjuk a könyvben szereplő, súlyosabb problémás állításokat, javaslatokat, megvizsgálva, hogy Szabolcs mire alapozza azokat (jellemzően nem ad meg forrást, amikor mégis, akkor a forrás nem kapcsolódik a témához, vagy pont az ellenkezője szerepel benne) és megvizsgáljuk, hogy mit is mond az adott kérdésről a szakirodalom.

Noha a könyv szakmai lektorának tevékenységét elismerem és hasznosnak vélem, az orvosi szakterülete és az attól elkanyarodó, ezoterikába hatoló működése is eltér a könyv témájától, egyszerűen szólva tehát az alapanyagok kiválasztásának területén nem szakértő, miközben a lektorálás másik legfontosabb feltételének sem felel meg, az írótól nem független. Szabolcs szakmaisága így nem mérettetett meg, aminek nemigen lehet más oka, mint hogy egyfelől nem törekedett rá, másfelől a választott lektornak a cége vásárlókörében bejáratott személye fokozhatja a könyve elsődleges, potenciális közönségének bizalmát. 

Egyáltalán nem örülök neki, kifejezetten sajnálom, hogy a könyvben ennyi súlyos hiba van, mert amúgy hiánypótló lehetne, és szívesen ajánlottam volna sokaknak, annak ellenére, hogy a mieinkkel konkurens termékek fejlesztője írta. Szabolcscsal régebb óta jó viszonyt ápoltunk, és ajánlottuk egymás termékeit is adott esetben. Sajnálatos, hogy a szakmai véleménykülönbségeket eddig nem tudtuk közös nevezőre hozni, de talán most, hogy végre én is leírom az ellenpontot, nemcsak az olvasók számára tisztázom a hibás javaslatokat, de talán majd ő is újraértékeli őket, mindenki javára. Örülnék, mert ezzel Szabolcs is felelevenítené a korábban általa is kimondott célt, amely felé mindketten tartva, 4-5 évvel ezelőtt találkoztunk: objektív, szakirodalmon és kísérleteken alapuló információkkal és termékekkel ellátni a tudatos vásárlókat az egészségük megőrzésének és a helyes termékválasztásnak az érdekében. Ez mindenki malmára tereli a vizet, aki jó termékeket gyárt, és ami a legfontosabb, a vásárlók egészségét is ez szolgálja. Ha azonban ezektől eltérő, szubjektív szakmai véleményekkel operálunk, az könnyen prekoncepcióktól vezérelt, a többi készítményhez képest csak fölöslegesen, mesterségesen egyedivé fejlesztett termékekhez vezet, a kommunikáció hangsúlya pedig az így létrejött egyediségekre kerül, és az edukáció átcsap marketingbe, észrevétlenül még akár magunk számára is.

Miért írom mindezt? Egyrészt érdekem, másrészt kötelességem. Érdekem, hiszen némely javaslat ellentétes az általam képviseltekkel, így a hitelességemet meg kell védenem + egy immár közel 50 fős cég tulajdonosaként talán nem szégyen leírni, hogy anyagi érdekem is közvetve, hiszen a termékeinken tükröződik a szakmai véleményünk. Kötelességem pedig azért, mert ha lehetőségem van felfedni egy javaslat egészségre gyakorolt káros hatását, semmiképp nem kendőzhetem azt el, és a helyesbítéssel is szolgálnom kell.

Bárhogy is, ajánlom a Vitaminipar könyv olvasói számára elsősorban a következő pár hét posztjainak olvasását. Ezen korrigálásokkal együtt a könyv már hasznos, és megszolgálja az árát. Még akár ajánlani is tudom, ha az olvasó ezekkel a korrigálásokkal, ellenpontokkal együtt olvassa.

– Szabó Gál Bence