1. adás [2018.09.13] – olvasható változat

Webinarium, 2018. szeptember 13. / Szabó Gál Bence termékfejlesztő válaszai / Gal Vital SynergyTech Kft.
Az előadások anyagai részleteiben sem használhatóak fel a szerző írásbeli engedélye nélkül.

A hashimotóban lehet L-Carnitint szedni, esetleg edzések előtt, és milyen fajtát?

Nem tudok olyasmiről, hogy ne lehetne, miért ne lehetne? Nem hiszem, hogy bármilyen hatással lenne a hashimotóra az L-Carnitin. Edzések előtt a sima L-Carnitin tartarátot használták, és az az androgén receptoroknak a számát és vagy az érzékenységét fokozta. Arra nem emlékszem, hogy ez edzés előtt, vagy után volt fogyasztva, de valószínűleg ez így is, úgy is jó. Itt az olcsóbbik fajta, az L-Carnitin tartarát volt szedve, 2-4 gramm között és az már az androgén receptorok számát fokozta. Tehát amúgy érdemes edzés előtt szedni, de különösebben Hashimotora nem hiszem hogy hatással lenne. Arra egyébként érdemes figyelni, hogyha valakinek bélflóra problémája van és úgy veszi észre, hogy a vörös húsokat nehezebben emészti meg, vagy rosszabb lesz az emésztése tőle, akkor nem érdemes L-Carnitint szedni. A Hashimotoban ez azért lehet érdekes, mert a Hashimotonak lehet köze a bélflórához. Sok elmélet van arról, hogy köze van hozzá. Már csak azért is, mert hogyha rossz a bélflóra, akkor áteresztőbbé válik jellemzően a bél és így kerülnek olyan anyagok a véráramba, amik eljutnva a pajzsmirigyhez beindítják ezt az autoimmun betegséget. Ez egy elmélet a Hashimoto okára, ezt elég sok szakember gondolja így, hogy ez egy lényeges tényező. Az L-Carnitinból bizonyos baktérium káros anyagot tudnak termelni, de csak azoknál, akiknél sok ilyen baktérium van. És akiknél ilyen baktérium sok van, azok a vörös húst például rosszabban tolerálják. Ennyit tudok csak az L-Carnitin, edzés és a Hashimoto kapcsolatáról mondani.

Mi segít csökkenteni a “rossz” koleszterin-szintet?

Olyan hogy rossz, vagy jó, ilyen nem feltétlenül van, hivatalosan már a 4,5 feleletti össz-koleszterint is már rossznak tartják, most az az új, hogy 4 alá akarják vinni, de hogyha valakinek 4,5, akkor már kapásból kapja a szatinokat meg az ilyen életrövidítő szereket, viszont azt tudni, hogy gyakorlatilag az összkoleszterin úgy 10-es értékig nem jelenti azt, hogy baj van, viszont 7-es értéktől érdemes pajzsmirigy értékeket nézni, mert a pajzsmirigy alulműködés az szintén lehet oka. Ha 10 alatt van az összkoleszterin szintünk és megbizonyosodtunk róla, hogy nincs pajzsmirigy alulműködésünk, akkor ne aggodjunk és ennek fényében az, hogy mennyi az LDL-ünk, vagy un. rossz koleszterinünk, az nem sokat fog számítani. Egyébként a kérdésre válaszolva ha valakinek mégis az a célja, hogy a HDL-t növelje és az LDL-t csökkentse, tehát a jót növelje és a rosszat csökkentse, akkor például a kókuszzsír legjobban, az olivaolaj is növeli a HDL-t és csökkenti az LDL-t, ha jól emlékeszem akkor a halolaj is talán segíthet ebben, de az biztos, hogy a fő zsiradék, amit használunk az kókuszzsír, akkor feltehetőleg az a legjobb. Persze a kókuszzsírt sok kritika éri, hogy sok benne a telített zsír, igen ám, de a  telített zsírok közül egyedül a palmitinsav, amivel probléma tud lenni, az is csak akkor, hogyha valakinek nem alacsony a szénhidrát fogyasztása, és a kókuszzsírban negyede annyi a palmitinsav, tehát a káros fajta telített zsír….úgy értem, hogy az, amelyik káros IS tud lenni, tehát negyede annyi van benne, mint állati zsírokban például, és kb. 30%-al kevesebb van benne, mint mondjuk az oliva olajban, tehát még a növényi olajokhoz képest is kevesebb van benne, hiába mondjuk a 90%-a, vagy még több a telített zsír. Az a telített zsír ami benne van, annak majdnem a teljes egésze közepes láncú zsírsavakból, tehát MCT-ből áll, tehát így oktalanul éri az a kritika, hogy káros, mert sok benne a telített zsír.

Trombózist követően mit érdemes szedni? Én taurinra és omega 3-ra gondoltam.

Omega 3 és Taurin, mindkettő jó ötlet. Az Omega 3 segít abban, hogy ne tapadjanak össze a vérlemezkék, hogy folyósabbá váljon a vér, a gyulladást is csökkenti.

Az erek rugalmatlanná válnak, a rugalmatlanság miatt mikrorepedések keletkeznek rajta, amiket a szervezet ilyen fibrinszálakkal próbálja befoltozni, lényegében a koleszterint hívja segítségül és azt építi oda be, tehát nem a koleszterin az oka bármi ilyen érszűkületnek, hanem pont hogy az nagyon fontos, mert ezt hívja segítségül, mert annak megfelelő a rugalmassága, és ezzel próbálja kompenzálni a fal merevsége miatt történt mikro repedéseket a  szervezet többek közt. Alapvetően az egésznek a gyökér-oka az az, hogy a falak rugalmatlanná váltak és emiatt elkezdtek szűkülni, összetapadnak a vérlemezkék, meg a fibrinszálak, egységet alkotnak és akkor az eltömődik, kész a trombózis. az egésznek az alapoka az az, hogy a az érfalak merevebbé váltak, aminek pedig az az oka, hogy érfalak gyulladásban vannak. A gyulladásnak a fő oka az, hogy az omega 6 bevitele túl magas, az omega 3 meg túl alacsony. Az omega 6 az gyulladást fokozó, az omega 3 pedig gyulladást csökkentő hormonszerű anyagok, ún. teikonazoidok keletkeznek. Emiatt a halolaj az jó, a kókuszzsírban van a legkevesebb omega6, így érdemes zsiradéknak főleg kókuszzsírt használni, és a magas omega6 tartalmú zsiradékokat elkerülni, és minél több halolajat szedni, olyan 2-3 ezer milligrammnyit szednék, EPA és DHA hatóanyagra nézve ez olyan 10 milliliternyi halolajat jelent kb. naponta. Nagyjából ez egy evőkanálnyi. Ez elég nagy dózis, ez már biztosan hatásos tud lenni ilyenkor. A taurinnak értágító hatása van, a dohányosoknál legalábbis megfigyelték, hogy két hét taurin szedés után, a dohányzástól beszűkült erő dohányzóknak két hét után a normális szintre tágultak ki az ereik. Tehát emiatt az is jó ötlet lehet trombózisra. Mindezek mellett a K2 és a K1 vitamint tartanám fontosabbnak, ami ugye azért a felelős, hogy a kálcium megfelelő helyre épüljön be és ne az ereken és egyéb helyeken rakódjon le. Emiatt alapvetően legalább 1000 mikrogramm k1-et és legalább 200 mikrogramm K2 szednék ilyen esetben. Még esetleg K2-ből az MK7-re gondolok még, 100 -200 mikrogramm. Érdemes lehet esetleg K2 MK4-et is szedni, ami Európában tiltott, tehát ezt csak mondjuk Amerikából lehet rendelni, de ebből legalább 5000 mikrogrammot érdemes opcionális kiegészíteni. Emellett sok fokhagymás dolgot érdemes fogyasztani.

Minél természetesebb – nem szintetikus –B- vitamin komplexet szeretnék szedni, jó opció-e a virágpor (nem a szárított, hanem a fagyasztott verzió)?”

Nem. Semmi értelme, nagyon kevés benne a B vitamin. Egyébként ez a TH1 immunágat tudja fokozni és emiatt allergiákat növelni. Ha valaki meg van fázva, le van gyengülve, immunerősítésre jó. Az allergiát az növelheti. Mint B vitamin forrás, semmi értelme. Gyakorlatilag nincsen benne, marginális mennyiségű B vitamin benne.

Mi a véleményed a CBD olaj használatáról Hashimoto esetén? Van-e ismereted cicáknak való adagolását tekintve? Más: Érdemes-e kalciumot szedni D és K vitamin mellett

Nem érdemes kálciumot soha senkinek sem szedni, egyszerűen azért, mert ha megfelelő a szervezet K2 és D3 szintje, meg lehetőleg a magnézium is, akkor nem lehet úgy táplálkozni, hogy kevés legyen a kálcium, akkor is elegendő fog felszívódni és megfelelő helyre beépülni. Tehát abban az esetben, ha rendben van a K2, D3 szint, meg még a magnézium, akkor nincs értelme kálciumot szedni, ha viszont nincsen rendben, akkor a kálcium csak problémát fog okozni. Nem fog beépülni ahova kell, viszont ahol káros, ott le fog rakódni. Tehát nincsen olyan eset, amikor kálciumot érdemes szedni. Esetleg, hogyha valakinek csonttörése van, vagy szájsebészeti műtétje volt, vagy ilyesmi, lehet, hogy akkor sincsen értelme, de mivel ártani nem árt ha sok K1-et, K2-t, D3-at szedünk, akkor esetleg egy kicsit segíthet, akkor érdemes. Egyébként maga a magnézium szedése az jobban fokozza a csontunk kálcium szintjét, mint maga a kálcium szedés érdekes módon.

CBD olajnak Hashimoto esetén azt gondolom, hogy van értelme, azért mert a CBD az immunszuprenszáns, az autoimmun folyamatokat nagyon szépen visszafog a CBD, tehát bármilyen autoimmun probléma esetén érdemes kipróbálni. Ezzel kapcsolatban humán kutatást egyáltalán nem csináltak, egér, meg in vitro kutatást sem olvastam, de érdekel a CBD téma, valószínűleg jó rá, de pont azért mert nincsenek kutatások, ezért érdemes gyakran utána nézetni vérképet, hogy mi hogy alakul, TSH, anti TPO, T3, T4, Anti TG…Ha valami rossz irányba indul el, akkor nem kell azonnal megijedni, de hogyha tartósan, tehát 1-2 hónap után is ugyanaz a tendencia látható, akkor viszont mindenképpen javasolnám abbahagyni. Szerintem javulást hoz, viszont megfelelő CBD terméket érdemes választani, tehát olyat, aki tud laborvizsgálatot is felmutatni. A CBD termékek többsége, 90%-a vagy semennyi CBD-t nem tartalmaz, vagy csak töredékét annak, ami rá van írva.

Bimuno kedvező hatásainak eléréséhez elegendő-e ha felváltva 3 hónap szedés után 3 hó szünetet tartok

Ami kutatás van a Bimunoról – sok kutatás van -, a leghosszabbnál ott hat hónapig szedték, a hat hónap során mérték base-line, tehát a szedés megkezdése előtt a bélflóra összetételét, egy hónapnál, három hónapnál, hat hónapnál. A fejlődés folyamatos volt, hat hónapnál is sokat javult a bélflóra – arra mindjárt visszatérek, hogy ezt miért mondtam -, ezen felül egy antibiotikum kúra után két év kell körülbelül, míg a bélflóra regenerálódik – akkor sem 100%-osan, de másfél-két év kell, míg valamennyire magához tér a bélflóra EGY HETES antibiotikum kúra után. Az előbbi kísérlet során, ahol 6 hónaposan is folyamatos volt a javulás és tovább nem mérték, de valószínűleg 1 és másfél év után is és azután is javul. Egyszerűen a bélflóra az lassú, lassan változik, nehéz megváltoztatni. Azt gondolom, hogy éveken keresztül csak javítja és javítja a számunkra megfelelő táplálkozás vagy prebiotikum a bélflóránkat, és én a Bimunot gondolom, hogy a legtöbb ember számára a legmegfelelőbb, mert ez a leg szelektívebb, tehát én nem így szedném, hogy 3 hónap és utána 3 hónap szünet, hanem folyamatosan. Egy valamire figyelnék a szedésekor, hogy ne szedjek annyit, ami már érezhetően jobban puffaszt, mint amennyire egyébként bimunó nélkül szoktunk. Illetve az 5 grammos dózist azt nem érdemes átlépni, szerintem a 2,5 gramm is elégséges. Lehet annak, aki nem puffad tőle, de nem érdemes.

Babáknak mi az ajánlás D3 és K vitamin bevitelre? Hogyan változik az igény -ha változik- születéstől totyogós korig? Illetve, csecsemők vaspótlása ugyanolyan ellentmondásos mint a felnőtteknél, ugye? Laktoferrin szoptatás alatt anyának megoldás lehet a baba kismértékű vashiányára

Kezdem az elején, hogy 5 hetes baba k2 és d3 bevitelére 1000 Nemzetközi Egység D3-at érdemes adni csecsemőknek, olyan 200-300 mikrogramm K1-et naponta, – tudom itt a konokinoit szokták és akkor ilyen nagyobb dózist ritkábban, de ezzel külön tanulmányok foglalkoznak, hogy ez mekkora nagy hülyeség, mivel a felezési ideje a k1 vitaminnak az kettő óra, akkor miért hetente, vagy kéthetente, havonta kell nekik sokat adni, ugye ennek semmi értelme nincsen, na mindegy, sokkal jobb naponta adni kisebb dózist -, tehát 200-300 mikrogramm K1, 1000NE D3, (ami egyébként 25 mikrogramm D3-nak felel meg) és K2 vitaminból 20-30 mikrogramm körüli mennyiséget, azt szoktam mondani, hogy a K2D3 Forte-ból érdemes 3 cseppet 10 testsúly-kilogrammonként, tehát minimum annyit, tehát 10 kg alatt is annyit, tehát csecsemőre nézve is, vagy pedig egy csepp a D3-ból, aminek ugye egy cseppje 1000 NE-es, plusz 3 csepp a K komplex Forte változatából.

Hát csecsemők vaspótlása az nem érdemes, az biztos, hogyha szopik a gyerek, akkor felesleges adni a gyereknek, de ha nem szopik a gyerek, akkor nagyon fontos adni laktoferrint, de akkor is le kell szűrni, mert a mi laktoferrinünkben van banbuszrost is, nem sok de nem tudom, hogy az egy csecsemőnek fölösleges, nemcsak hogy fölösleges, de elképzelhető, hogy enyhe problémákat is okozhat, ez kb. olyan, mintha egy ki falat salátát adnánk neki, de egy gyerek aki még csak szopik, nem hiszem, hogy a salátát nagyon jól tolerálná, és kb. pont ennyinek felelhet meg a bambuszrost, és nem oldódik vízben, így miután feloldottuk vízben, valami gézen, vagy ilyesmin érdemes átszűrni, és akkor csak a laktoferin és egy picike kis glicin megy át, tehát így érdemes adni nekik laktoferrint, minél többet. De ugye itt nem erről van szó, a gyermek remélem, hogy rendesen szopik és az anyatejben pedig rengeteg laktoferrin van, tehát, hogyha még adnánk a gyereknek még laktoferint az csepp a tengerben, nincs értelme. Viszont ha az anyuka vashiányos, akkor neki jó eséllyel megoldja a laktoferrin a vashiányát, kétszer másfél gramm kell, legalábbis egy tanulmány ezt találta, én inkább azt mondom, hogy kétszer két grammot, két adagot érdemes egy nap és olyan étkezéskor, mármint az anyukának, amikor vastartalmú dolgot evett, mondjuk máj, vagy vörös hús, valamint C vitamint is, mert a C-vitamin a vastartalmú étellel együtt ….maga a C-vitamin is önmagában segíti a vas felszívódását, másrészt, hogyha ettünk valamilyen fitinsav tartalmú dolgot – márpedig ilyen sok zöldségben, meg magvakban, meg sokmindenben van fitinsav, az ugye kihajtaná a vasat, viszont a C-vitamin közömbösíti a fitinsavakat részben, ami által több vas tud majd hasznosulni. Úgy hogy ezekkel a technikákkal, máj, vörös húsokkal együtt C-vitamin szedése, és heti 2-3x máj és napi 2x ez a laktoferrin, hogyha éppen ettünk vastartalmú dolgot, akkor azzal együtt is szedni és akkor ez az anyukának jó eséllyel a vas szintjét és akkor ezzel a gyermek vasszintje is gondolom, hogy rendeződik. Ha meg nem, vagy bizonytalanok vagyunk, vagy az orvos nagyon mondja, hogy vasat kell, akkor vas glükonát, vagy valamilyen más szerves vas formából fele annyit, vagy harmad annyit, mint amit az orvos mond, emellett, amit mondtam, abból így nem lehet baj!

A magnéziumot étkezéstől elkülönítve kell szedni? Gondolom ezt azért mert felhígíthatja a gyomorsavat és ronthatja az emésztést, nem?

Nem, annyira ez azért nem köti le a gyomorsavat, meg ez azért függ magnézium formától is, ha valaki tudja magáról, hogy nincsen erős gyomorsava és olyat evett, amihoz sok gyomorsav kell, tehát fehérjéset, akkor igen, nem érdemes amellé magnéziumot szedni pont azért, amit leírtál…hát vagy egy órát érdemes várni étkezés után. Egyébként GAL-os magnéziumra háromféle magnéziumunk van, a magnézium biszglicinát egyébként kifejezetten jó gyomorsav lekötésére is, tehát azt mondjuk este lefekvés előtt, már a glicin tartalma miatt is jó az lefekvés előtt, másrészt pedig, hogyha valakinek gondja van a refluxal, vagy ilyesmi, akkor is az a preferált. A Magne-C az nem hiszem, hogy túl sok gyomorsavat lekötne, de azért abból sem érdemes sokat az étkezéssel, de abból nyugodtan lehet 1-2 grammot az étekzéssel, tehát az nem nagyon fog lekötni, és valószínűleg a magnézium laktát sem sokat kötne le, de abból se sokat étkezéssel, igen…

A laktoferrinnel kapcsolatosan kérdezném, hogy ha valaki nem eszik májat vörös húst hanem csak a laktoferrint úgy is van hatása? Ez a hemoglobin szintre is hatással van?”

Igen, akkor is van hatása, kétféle hatása van, egyrészt, hogy a sejtek vasfelvételét segíti, másrészt pedig a patogéneknek, legyen az vírus, baktérium, parazita, vagy gomba, ugye ezeknek az élettevékenységükhöz kell a vas, tehát ez nekik tápanyag és ezeket pedig nem engedi hozzáférni a vashoz, és emiatt is káros a vas, mert sokszor azért van vashiánya valakinek, mert ezek eleszik előle, szedi  a vasat, ezzel még többet ad ezeknek a baciknak. Lehet, hogy a vas szintje közben rendeződik, miközben a kórokozók meg fölszaporodnak, és egyre több vasat kell majd szedni. A laktoferin az ugye megfosztja őket és ezáltal több marad nekünk. Tehát ez a két mechanizmus van. Hogy most pontosan a hemoglobin szintre van-e hatással, azt nem tudom. De a hemoglobin szintre leginkább a légzéstechnikáknak tud hatással lenni, hipoxia szakaszos előídézése, intermittent hipoxia, mint a Wimhofe method légzés, meg ilyen légzésvisszatartások, meg hasonlókkal nagyon jól meg lehet növelni a hemoglobin szintet, illetve az eritropojetint és akkor ennek következtében a hemoglobint.